Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Понеділок, 6 травня

Благодійна виставка митця-вишивальника Олександра Куделіна підкорила серця земляків

«Намальовано нитками» під такою назвою нещодавно експонувалася перша персональна благодійна виставка майстра художньої вишивки Олександра Куделіна. Чи не вперше у музеї «Пулинські барви» свій творчий доробок презентував вчитель за професією, котрий багато років працює у будівельній сфері, але є справжнім митцем за покликанням.

Під час презентації вишитих робіт Олександру Куделіну вдалося здивувати земляків ексклюзивними картинами та іконами. Не менш цікаво було почути, як досвідчений будівельник почав вишивати та чому ця справа так його захопила:

– У 2015 році мені подарували вишиту сорочку, тоді я почав шукати гарну вишиванку для дружини, але жодна мені не сподобалася. Тому вирішив, що сам її вишию. Повірити у те, що людині без досвіду це вдасться зробити, було важко, але я пообіцяв, що зможу усіх здивувати. Так і сталося! – мовить про свою першу вишиту роботу Олександр Куделін.

Над оздобленням жіночої блузки вишивальник-початківець трудився півтора місяці. 23 кольори та 15 тисяч хрестиків передали красу вишитих лілей, троянд і незабудок. Наступну сорочку автор робіт розшивав уже для себе. Цього разу взявся за складну Борщівську вишивку, котра у всьому світі відома своєю красою. Чоловічу сорочку Олександр вишивав три місяці (25 тисяч хрестиків, 20 кольорів).

Пів року Олександр Куделін «чаклував» над першою своєю картиною – репродукцією натюрморту Паулюса Теодора ван Брюсселя «Квіти у вазі». Барвисте полотно 259х321 у 50 кольорів, виконане лічильним хрестиком у кількості 83139 шт.

Після першої вишитої картини майстер поставив перед собою новий виклик – вишити ікону. До цієї справи наш земляк підійшов дуже серйозно, прочитав багато інформації, як потрібно вишивати образи святих. Перед початком роботи Олександр отримав благословення отця Сергія Янчука, адже пообіцяв, що ікона «Мати Божа Милостива» буде ідеальною.

Першу ікону митець вишивав 4 місяці за ескізами дизайнерки Стоянки Іванової на тканині Аіда німецької фірми Цвейгарт у техніці гобеленового стібка. Автор використовував імпортні нитки (40 кольорів) та коштовні кристали, а ще металізовані нитки з трьома відтінками золота. Згодом за ескізами цієї ж дизайнерки автор вишив ікону «Ісус Христос Вседержитель».

Кожна вишита ікона заворожувала земляків, що завітали на виставку. Для самого автора особливими є вишиті ікони з картин вихідця із Житомира живописця та митця Олександра Охапкіна, котрий творить у жанрі «хатньої ікони»: «Для мене картини цього майстра – це щось неймовірне. Коли я побачив його ікону «Свята Покрова», то відразу вирішив, що обов’язково її вишию. На ній – все українське: вишиті рушники, калинові гілки, оберемки пшениці, мальви. У спеціальній програмі я сам розробив схему для вишивки цієї картини, ретельно підбираючи кольори, тому ця робота є дійсно унікальною», – розповів автор вишитих ікон.

Кожна ікона О. Охапкіна – справжні витвори мистецтва, тому за картинами відомого художника Олександр Куделін створив серію ексклюзивних ікон – «Знамення» (за схемою дизайнера Хімера), «Свята Покрова», «Христос у вишиванці», а нині у процесі виконання ікона «Всецариця» (119 тисяч хрестиків).

Відвідувачі виставки довго роздивлялися вишиті чорно-білі портрети. З першого погляду їх важко було відрізнити від фотографій. «Автопортрет – це був справжній експеримент, його я вишивав за першою самостійно розробленою схемою. Але він вийшов навіть кращим за фото. Тому згодом я вишив портрети дружини та сина», – поділився з відвідувачами виставки Олександр Куделін.

З дебютною виставкою митця-вишивальника привітав голова Пулинської селищної ради Олександр Гаврилюк та вручив Олександру Куделіну подяку за внесок у розвиток громади та підтримку воїнів-земляків: «Було цікаво слухати автора виставки, котрий живе та горить цією справою. Бажаю творчого натхнення, добра, перемоги та миру!»

Також до автора вишитих робіт та усіх присутніх звернувся отець Сергій Янчук, котрий освячував ікони майстра: «Для мене Олександр Куделін – художник, митець та іконописець. Його ікони не лише надзвичайно гарні, а ще й українські. Я дякую Олександру Євгенійовичу за патріотизм та щире бажання допомагати нашим ЗСУ».

Вдячні слова та щирі побажання Олександр Куделін також приймав від співорганізаторів благодійної виставки – директорки КЗ «Центру культури і дозвілля» Олени Загацької та директора музею «Пулинські барви» Олександра Богатирчука. Виставка, що експонувалася три дні, поповнила благодійний рахунок воїнів-земляків на 7768 гривень та подарувала незабутні враження від знайомства з талановитою людиною, котра малює картини нитками.

You cannot copy content of this page