Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 18 жовтня

Нова зустріч із кобзарями: у наш край завітали музиканти Київського кобзарського цеху та показали як звучать старовинні інструменти

Четвертого жовтня у село Сколобів Хорошівської ТГ вдруге приїхали кобзарі з Київщини. Віталій Кобзар, Дмитро Радченко та Василь Жованик показали сколобівціям цікавий фільм про кобзарство та виготовлення кобзи. Багато розповідали про свої інструменти та потішили глядачів співом і колоритною козацькою музикою.

– Ми займаємося старовинною українською традицією – кобзарством. У вашому селі понад пів століття тому народився легендарний майстер народних інструментів, поет, художник і кобзар Микола Петрович Будник. Цей населений пункт є для нас місцем духовної сили та наснаги, адже звідси – коріння нашого творчого наставника, – зазначив Віталій Кобзар (це справжнє прізвище, не псевдонім – прим. автора). – Кобзарі – це були незрячі музиканти, які заробляли собі на життя грою на музичних інструментах – колісна ліра, народна діатонічна бандура і кобза. Крім того, ці творчі люди були популяризаторами і зберігачами стародавньої української традиції – передавали епос (козацькі звитяги, любов до Бога, усіх святих, адже сповідували християнство).

Після перегляду фільму про кобзарство сколобівці із захопленням насолоджувалися класичним звучанням кобзи та бандури.

Київські кобзарі також того ж дня завітали на святковий концерт у Пулини та подарували музичні вітання освітянам громади.

– Це був приємний сюрприз і вперше у житті наживо почули як звучать кобзарські музичні інструменти, – зазначили після виступу кобзарів освітяни. – Хотіли б потрапити на великий кобзарський концерт. Можливо, у майбутньому учасники Київського кобзарського цеху знову завітають у Пулини та зіграють для нас більше козацьких дум.

You cannot copy content of this page