Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 18 жовтня

Як протистояти емоційному вигорянню: поради для медійників і не тільки…

Нещодавно головна редакторка «Вістей» взяла участь у медіавишколі в межах проєкту «Виклики та рішення для стійкості місцевих ЗМІ» Асоціації професійних журналістів та рекламістів Житомирщини у партнерстві з ГО «Сумський прес-клуб» та медіацентром «Моє місто» (Чернігів). Під час триденного заходу медійники з Житомирської, Сумської та Чернігівської областей вчилися говорити «Ні!» професійному вигорянню та стресам. Чим запам’ятався тренінг, читайте далі.

Медіавишкіл, що відбувався у Житомирі, є складовою проєкту «Посилення стійкості медіа в Україні», що впроваджується Фундацією «Ірондель» (Швейцарія) та IRMI, Інститутом регіональної преси та інформації (Україна). Фінансується Фондом «Швейцарська солідарність» (Swiss Solidarity)» і його спрямовано на дослідження стану локальних медіа прикордонних областей та запобігання ментальному вигорянню журналістів редакцій цих медіа.

Після знайомства та представлення на учасників чекав практичний брейнстормінг шляхів вирішення викликів стійкості місцевих ЗМІ у цільових регіонах. Менторкою першого дня була активна та цілеспрямована представниця ГО «Інститут розвитку громадської активності» Даяна Асадчева.

Практичні та теоретичні заняття на тему «Психічне здоров’я журналістів: виклики в умовах війни» провели досвідчені тренерки, викладачки ЖДУ ім. І. Франка, кандидатки психологічних наук: Наталія Портницька – психологиня, експертка у сфері психічного здоров’я, директорка ГО «Центр практичної психології «For Life»; Ольга Савиченко – психологиня, експертка у сфері психічного здоров’я, психологиня КП «Лікарня № 2 ім. В. П. Павлусенка»; Ірина Тичина – психологиня, експертка у сфері психічного здоров’я, декан соціально-психологічного факультету ЖДУ ім. Івана Франка.

Психологині назвали основні причини професійного вигоряння під час війни:

– тривале емоційне перенапруження, негативні емоції на роботі;

– ненормований робочий день, тривала відсутність відпустки;

– дефіцит незалежності і самостійності у прийнятті рішень;

– невизначений характер зони відповідальності;

– неадекватність між зусиллями співробітника та їх оцінкою;

– високий рівень відповідальності; завищені очікування фахівця щодо результатів роботи та ін.

Впродовж трьох днів журналісти та журналістки шукали шляхи, як покращити ментальне здоров’я, долаючи виклики в умовах війни. У дружній атмосфері напрацьовували коло ідей, як не вигоряти професійно, а посилювати стресостійкість та застосовувати техніки самодопомоги.

Головний месендж, на якому наголошували експерти це: «Одягнути кисневу маску спочатку на себе, а тоді допомагати іншому».

Серед ефективних способів, як отримати позитивні емоції, психологині виокремили:

– винагороду для себе;

– навчання, віра в себе;

– допомагати ЗСУ;

– надихаючі цитати, мотивуючі фільми, улюблені книги;

– подорожі, спорт-харчування-сон, фізична праця;

– спілкування з природою, медитація, дихальні вправи;

– змістовні перерви, час для простою;

– неформальне спілкування з колегами та людьми, що надихають;

– віртуальні вечірки, гумор, дрібниці, що надихають та ін.

Медіавишкіл запам’ятався дружнім спілкуванням, обміном досвідом. Щиро вдячна співорганізаторці Ірині Новожиловій за можливість зафрендитися зі спецкореспонденткою «Суспільне. Чернігів» Надією Мартишко та представницею Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Чернігівській області Іриною Сенченко (на фото).

Участь у заході допомогла глибше усвідомити свою роль у професії, а саме: боротися не «проти» чогось, а «за» щось. Продовжуємо стояти «за» Україну! Приєднуйтеся до улюбленої газети та передплачуйте «Вісті».

Марія Мосійчук

 

 

 

You cannot copy content of this page