Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Вівторок, 22 жовтня
icon clock13.06.2024
icon eye152
ЛЮДИ НОВИНИ

На Вознесіння Господь ходить поміж людей: 13 червня відзначається велике християнське свято

У 2024 році православні християни відзначають Вознесіння Господнє 13 червня, тобто на 40 день після Пасхи і обов’язково у четвер. Чому у цей день потрібно щиро молитися, журналістці медіацентру «Вісті» розповів священник ПЦУ, настоятель Пулинського храму Святого Миколая Сергій Янчук.

– Дорогі брати і сестри! Слава Ісусу Христу! Вітаю зі святом Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа. Подія, яку ми відзначаємо, – це те, що Христос і воскрес із мертвих, і вознісся на небеса не уявно, чи примарно, але тілесно, в повноті своєї людської природи, в тому самому своєму тілі, про що свідчили рани від цвяхів та проколоте ребро. Він вознісся на небо і сів праворуч Бога. Це вказує не на просте переміщення у просторі, але на нову реальність буття людини, як творіння – у єднанні з Богом Творцем.

Значення Вознесіння не лише в тому, що Христос зійшов на небо, але і в тому, що Він на небо відкрив шлях для усіх нас. Спаситель не полишив нас на самоті і по ці дні до кінця віку залишається з нами і серед нас, щоб і ми, після смерті та воскресіння, мали можливість бути там, де Христос, – праворуч Бога.

Отець Сергій також зазначив, що Вознесіння Господнє – це одне з 12 найбільших свят. Від Світлого Великодня ще 40 днів слід вітатися «Христос Воскрес» – «Воістину Воскрес». У Свято Вознесіння Христового віряни починають вітатися, як зазвичай «Слава Ісусу Христу» – «Навіки слава».

«13 червня у нашому храмі відбудеться святкове богослужіння, – мовить отець Сергій. – Цього дня Ісус Христос перебуває поміж людей, тому варто щиро молитися за здоров’я своїх рідних, за наших Героїв та за мир в Україні».

Здавна наш народ має традиції та прикмети пов’язані з Вознесінням Христовим. Так, вважається, що цього дня не можна смітити і тим паче плювати на землю. У це велике свято землю вважають священною, як останнє до чого торкався Господь, здіймаючись на небо. Також на Вознесіння не можна вінчатися, мати погані думки та бажати комусь зла, лихословити, виконувати важку фізичну роботу, будь кого ображати чи обманювати.

Марія Мосійчук, журналістка медіацентру «Вісті»

You cannot copy content of this page