Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 27 квітня

730 днів війни: як Курненська громада наближає Перемогу України

«Війна – це випробування для кожного з нас. І кожен на своєму місці повинен робити все, що може, і навіть більше, заради того, аби звільнити Україну від окупантів та наблизити нашу Перемогу, – такими словами розпочинає розмову з журналістом медіацентру «Вісті» голова Курненської сільської ради Леонід Корзун. – З перших днів своєї роботи визначив для себе – працювати над згуртуванням громади, об’єднувати зусилля людей, а не ділитися за політичними переконаннями. А у війну питання єдності – найголовніше. Український народ і армія – одне ціле. Ми воюємо за свою землю, свою державу. Тому ця війна для нас – справедлива. І тому у ній нас підтримує увесь цивілізований світ.

У нас, у громаді, чудовий депутатський корпус, патріотично налаштовані громадські активісти та й усі жителі громади. Хоча, зізнаюся, я не був готовий навіть до тих «сюрпризів», які принесла децентралізація, а про війну і годі говорити. Я добре орієнтуюся у проблемах Курненської громади, знаю про ситуацію в 27 населених пунктах, які входять до її складу. Але війна настільки скоригувала наші завдання, що всі ці, як здавалося колись, екстремальні заходи – ліквідація сільських рад, інвентаризація землі та майна та інші – тепер уже не здаються такими складними.

Нині ми допомагаємо територіальній обороні, виряджаємо на війну хлопців. На жаль, зустрічаємо загиблих Героїв… Повірте, це досить непросто.

– Як пережила Курненська громада початок повномасштабного вторгнення?

– Мабуть, найпопулярніший вислів про війну, який повторювали упродовж десятиріч – «Ніколи знову», але сьогодні людству доводиться заново стикатися з труднощами: з вимушеною боротьбою за життя та свободу, безкомпромісною обороною цінностей та ідеалів. На жаль, сьогодні українське сонце зійшло не для всіх… Війна принесла усім нам біль і страждання. Але навіть у такі важкі для нашої країни часи ми не повинні втрачати віру, а навпаки – ми, як ніколи, маємо бути вдячні за кожен прожитий день, цінувати кожну мить, проведену разом з близькими людьми, вчитися шукати щастя у дрібницях.

З початку повномасштабного вторгнення на території Курненської громади утворили координаційний штаб по охороні та обороні населених пунктів, розробили графіки чергування, встановили 20 блокпостів, які були призначені для охорони доріг і роздоріжь, які ведуть до населених пунктів громади.

На блокпостах здійснювався контроль за рухом транспорту й людей. Комунальне некомерційне підприємство «Амбулаторія загальної практики сімейної медицини» Курненської сільської ради забезпечувало отримання медичної допомоги населенню громади та для членів добровольчих формувань при чергуванні на блокпостах. Також для організації життєдіяльності громади в умовах військового стану було створено роту охорони при Курненській сільській раді.

Спочатку війни на заходи та роботу територіальної оборони з місцевого бюджету громади було перераховано 400 522 грн. Передано 2 автобуси на потребу ЗСУ. До збору коштів долучилися жителі Курненської громади. Працівники сільської ради (2022-2024р.) – 330 420 грн.; освіти, культури, робітники соціальної служби – 192 805грн.

Для військових було придбано 5 тепловізорів (350 000 грн.) та автомобіль (91 000 грн).

У лютому 2023 року розпочали благодійний марафон для збору коштів на придбання автомобіля Hyundai Tucson для військовослужбовців військової частини А 4125, які виконують бойові завдання. Було зібрано 123 878 грн, з яких за 110 000 грн придбали авто та залишок 13 870 грн передали на потреби ЗСУ.

У червні 2023 року спільними зусиллями військових та громади зібрали 85 000 грн на автомобіль NISSAN TERRANO та передано для військової частини А 4784.

29 грудня 2023 року військовим ЗСУ передали пікап Mitsubishi L200 для виконання бойових завдань. Автомобіль було закуплено спільним фінансовим ресурсом Пулинської, Хорошівської, Новоборівської та Курненської громад. З місцевого бюджету сільської ради на транспортний засіб було перераховано 283 000 грн.

– Леоніде Васильовичу, розкажіть про волонтерську діяльність та як підтримували воїнів-земляків.

– Війна всім нам додала тривоги та переживань. Сільські люди стали більш стриманими та обережними. Але задля Перемоги жителі громади не шкодують ні сил, ні здоров’я. Правду кажучи, я здивований їхньою працьовитістю, ініціативністю і жертовністю. Часто перепиняють, цікавляться: «Леоніде Васильовичу, що потрібно нашим воїнам?».

Всі працюють задля Перемоги. Хтось ліпить вареники чи пече пироги, робить закрутки чи плете маскувальні сітки, хто весь час творить, волонтерить і захищає, сплачує податки, лікує і навчає, саджає квіти і просуває українську культуру, підтримує нужденних і залучає інвестиції. Жертвують зі своїх невеличких пенсій навіть люди літнього віку… Діти малюнками намагаються підбадьорити дух захисників.

Сьогодні ми боремося за Перемогу, задля мирного та щасливого майбутнього в громаді та в Україні в цілому. Для цього в громаді спочатку війни організовувалися благодійні лотереї, під час розіграшу яких зібрали 94 800 грн, на шкільних ярмарках у Курненській громаді вдалося зібрати 131 824 грн.

Одна із сфер, яка великою мірою також постраждала у цій війні, – це культура. За цих два роки ми неодноразово переконалися, що культура – це не лише творчість у мирних обставинах, а й постійна робота з тим, що відбувається тут і тепер. І коли йде війна у всіх її жахливих проявах, то культура в нашій громаді не відсторонюється від важких тем і далі продовжує підтримувати наших військових. З початку повномасштабного вторгнення закладами культури громади на благодійних концертах було зібрано 227 611 грн. Всі кошти передали на потреби нашим військовослужбовцям.

З початку воєнного стану Курненська громада допомагала КНП «Лікарня» Пулинської селищної ради продуктами харчування для наших військових, а саме: м’ясо свинини – (102 кг), сало (11 кг), м’ясо куряче (40 кг), яйця (220 шт.), риба морожена (40 кг) та інші продукти.

– Як у громаді вшановують пам’ять загиблих Героїв?

– Обов’язок кожного з нас завжди пам’ятати про Героїв, котрі віддали життя, захищаючи Україну. Пам’ять про загиблих воїнів завжди буде жити в наших серцях. Адже Герої живі, поки жива пам’ять про них.

В освітніх закладах громадах на честь загиблих воїнів-випускників встановлюють меморіальні дошки.

До Дня Незалежності України в Курненській громаді відкрили Алею слави і пам’яті про загиблих військовослужбовців, що віддали своє життя за незалежністьУкраїни.

Алея слави символізує шану та вдячність нашим Захисникам, які відстоюючи свободу, віддали свої життя заради майбутніх поколінь та увічнення героїзму всіх військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, тих, хто боровся за свою землю і відстоював суверенітет України.

– Розкажіть про переселенців у громаді. Скільки їх прибуло та як допомагали?

– Курненська громада стала прихистком для ВПО, які полишили рідні домівки через війну. Від початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Курненській ТГ було зареєстровано 842 ВПО, 277 з яких діти. З перших днів їхнього перебування у нашій громаді ми забезпечували цих людей продуктами харчування, предметами гігієни, одягом та всім необхідним. Причому, робимо це постійно.

Хочеться, щоб люди, які повертатимуться додому після війни, повезли і добру згадку про нашу громаду та її жителів.

Завдяки налагодженні співпраці між Курненською сільською радою та Агенством ООН у справах біженців (УВКБ ООН) вдалося організувати виїзні прийоми представників міжнародної організації для оформлення багатоцільової грошової допомоги сім’ям із числа внутрішньо переміщених осіб. Також представниками Чеської гуманітарної організації «Людина в біді» проведено реєстрацію на програму грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам, які відповідають певним критеріям вразливості, та проживають на території Курненської громади.

У наші громаді діє КЗ «Центр надання соціальних послуг» Курненської сільської ради. З початку повномасштабного вторгнення заклад став притулком для внутрішньо переміщених осіб. У 2023 році в закладі було зарезервовано 28 місць для можливого розміщення евакуйованого населення із зон підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС та зон проведення бойових дій.

27 серпня 2023 р. у м. Бердичів евакуаційним потягом із Донецької області прибула група внутрішньо переміщених осіб, шестеро з яких тимчасово поселили в КЗ «Центр надання соціальних послуг» Курненської сільської ради. Станом на сьогодні в закладі проживає 10 внутрішньо переміщених осіб, з яких 3 чоловіків, 5 жінок та 2 дітей.

З початку війни в громаді функціонував кабінет безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам і тим, хто постраждав від війни, який очолював представник – юрист Громадської організації «Агенція місцевих ініціатив». Зусилля Агенції були спрямовані на надання гуманітарної допомоги постраждалим від війни та забезпечення захисту прав таких осіб.

– Леоніде Васильовичу, як вистояла громада у важкий воєнний період?

– Впродовж воєнного стану Курненська громада дбає про громадян, що потребують соціального захисту та підтримки. Грошова допомога надавалася сім’ям загиблих військовослужбовців, військовослужбовцям ЗСУ, внутрішньо переміщеним особам, особам з інвалідністю, важкохворим громадянам на лікування, проведення оперативного втручання, на ліквідацію наслідків пожеж, малозабезпеченим непрацездатним громадянам, багатодітним і неповним сім’ям, пільговим категоріям населення, а також громадянам, які тимчасово потрапили в скрутне матеріальне становище. Загалом з початку війни з місцевого бюджету громади було надано таку допомогу в розмірі 1 511 500 грн.

У період війни міжнародне партнерство приносить позитивні результати в галузь освіти, культури, спорту, є корисним для економічного розвитку громади. Модернізуємо навчальні заклади, створюємо нові громадські простори, доступні та комфортні для всіх мешканців. Дбаємо про здоров’я громади, екологію та дозвілля.

17 березня 2023 року громада отримала генератори та печі-буржуйки від європейських партнерів (Представництво Фонду міжнародної солідарності):

– генератори 3,8 кВт – 6 шт. загальною вартістю 10320,00 злотих;

– генератори 5,5 кВт – 1 шт. вартістю 3357,90 злотих;

– генератори 8 кВт 3-ф – 2 шт. вартістю 9569,40 злотих;

– пічки – 7 шт. вартістю 5217,66 злотих.

Генератори були використані для забезпечення безперебійним теплом закладів освіти та обладнання пунктів незламності в населених пунктах громади. Печі-буржуйки використані для облаштування укриттів.

У грудні 2022 року за кошти місцевого бюджету Курненської громади придбали шкільний спеціалізований автобус (ATAMAND-093S2) вартістю 2 498 000 грн, а 28 грудня 2023 року громада отримала сучасний шкільний автобус ЕТАЛОН вартістю 3 325 000 грн для комфортного перевезення здобувачів освіти та працівників закладів освіти. Співфінансування на закупівлю транспортного засобу здійснювалося з державного бюджету 1 695 000 грн та місцевого бюджету Курненської ТГ – 1 630 000 грн. Автобус обладнаний для перевезення дітей з особливими освітніми потребами. Нагальність даного виду транспорту дійсно є, адже на початку війни громада передала на потреби ЗСУ 2 автобуси.

Однією з актуальних проблем при формуванні громадянського суспільства є потреба в розвитку та підтримці довіри громадян до органів влади та органів місцевого самоврядування. Складовою частиною нових реформ є своєчасне, повне і якісне надання адміністративних послуг. Тому в громаді рішенням тридцять другої сесії утворили відділ «Центр надання адміністративних послуг» Курненської сільської ради. Хочу зазначити, що створення відділу «ЦНАП» Курненської сільської ради спрямовано на втілення у практику нових підходів у взаємовідносинах органів виконавчої влади та громадян, що дасть можливість громадянам отримувати в одному приміщенні послуги різних адміністративних органів.

У жовтні 2023 року Курненська громада пройшла І етап відбору для участі в проєкті «Вогнеборці» з метою створення добровільної пожежної команди, що реалізовувався за фінансової підтримки Програми польської співпраці у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща, а також Офісу Координатора програм допомоги США в Європі та Євразії Державного департаменту США в рамках 10-го раунду програми «Development Cooperation Partnership Program». В рамках програми ми відвідали м. Жешув, м. Дембіца, Управління Державної пожежної служби, а також Повітовий пункт Управління державної пожежної служби, де фахівці поділилися досвідом координації та сповіщення ДПК, а також розрахунком участі пожежників ДПК в надзвичайних подіях.

Погоджуюсь що, саме фінансові важелі дають можливість розвиватися громаді. А у військовий час – кожна копійка працює на нашу Перемогу. Бюджет громади минулого року, незважаючи на війну, ми виконали. Дякую за це депутатам сільської ради, підприємцям, які у цей надзвичайно складний час не втрачають віри і оптимізму.

З перших днів війни ми зверталися саме до підприємців по допомогу з різними питаннями – дрова, блоки, логістика, харчування територіальної оборони та переселенців, ночівля для ВПО та з іншими проблемами, які були важливі для забезпечення життєдіяльності людей та громади в цілому. Це є елемент патріотизму та того, що дало можливість українському народу гідно зустріти ворога. За 2023 рік було отримано громадою 393 950 грн по укладених соціальних угодах.

Рішенням тридцять четвертої сесії затверджено «Стратегію розвитку Курненської сільської територіальної громади на період 2024-2027 роки», яка дасть можливість визначити інтегрований підхід до активізації економічної ініціативи та зміцнення потенціалу громади, забезпечить соціально-економічну єдність і рівномірність розвитку, визначить єдиний підхід до формування і реалізації політики розвитку, створить єдину систему стратегічного планування та прогнозування розвитку громади в період воєнного стану. Це – дорожня карта, за якою я та моя команда рухаємося і звіряємо свої дії.

Життя громади потрохи синхронізуються з ритмом великого міста, налагоджена співпраця з Житомирською ОДА та Житомирською РДА, їхніми структурними підрозділами, а тепер і військовими адміністраціями, правоохоронними органами, територіальною обороною та іншими силовими структурами. Я беру на себе ініціативу та відповідальність, але при цьому дотримуюся свого життєвого принципу: спершу потрібно бути людиною, а вже потім – посадовцем. Тримаємося і віримо в наші ЗСУ та Перемогу!

Записав Денис Войтенко, журналіст медіацентру “Вісті”

You cannot copy content of this page