Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 19 квітня
icon clock27.02.2023
icon eye186
ЛЮДИ НОВИНИ

365 днів незламності: як Пулинська громада стала надійною тиловою фортецею української армії

24 лютого 2022 року – скорботна дата у календарі кожного українця. День, який став відліком у творенні нової європейської історії нашої країни. Лютий, будучи найкоротшим місяцем у році, виявився нестерпно довгим і перетворив життя на зиму, котра грає чорним і червоним кольорами війни…

Від початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України Пулинська селищна територіальна громада розпочала активну діяльність, спрямовану на підтримку Збройних Сил України, внутрішньо переміщених осіб та сімей, які перебували у складних життєвих обставинах.

– Активно у громаді розгорнулася волонтерська діяльність, спрямована на забезпечення української армії продовольством, медичними засобами та військовим спорядженням, – розповідає очільник Пулинської громади Олександр Гаврилюк. – Надзвичайно приємно сьогодні говорити про згуртованість наших людей, які невтомно готують їжу, виготовляють окопні свічки, плетуть маскувальні сітки, активно долучаються до благодійних заходів та акцій на підтримку ЗСУ.

Одним із напрямків допомоги військовим у нашій громаді стали благодійні акції та концерти. Командою працівників закладів культури організовано та проведено 28 благодійних концертів на підтримку ЗСУ, у ході яких скарбничку спільного благодійного рахунку вдалося поповнити майже на 100 000 гривень.

Зокрема, були проведені марафон благодійних концертів до Дня Збройних Сил України (вдалося зібрати 41 368 грн) та великий марафон Благодійних новорічно-різдвяних концертів (58 000 грн).

Крім цього, у громаді провели масштабний Благодійний ярмарок «Підтримай своїх» (вдалося зібрати 67 823 грн) та Благодійний патріотичний велопробіг «Велосипедом до перемоги» (зібрали 3680 грн).

Спортивна спільнота Пулинської громади також активно підтримує військовослужбовців: за їх участі проведені Відкритий благодійний турнір з мініфутболу (до благодійної скриньки зібрали 13 500 гривень) та Відкритий благодійний футбольний турнір (зібрали 4450 грн, які спрямували на лікування воїна-земляка Вадима Матея).

Завдяки об’єднаним зусиллям мешканців Пулинської громади та чіткому усвідомленню своєї ролі на шляху до Перемоги, разом нам вдалося зібрати кошти у розмірі 160 тис. грн. на придбання повнопривідного автомобіля-позашляховика для вивезення поранених бійців із зони активних бойових дій.

За кошти, зібрані у рамках благодійних акцій та заходів, за посильні внески працівників підприємств, установ, організацій та усіх небайдужих мешканців громади, для воїнів-земляків також були придбані:

– квадрокоптер DJI Mavic 3 (військовослужбовцям 1 мінометної батареї, 1 окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна). На придбання та доставку коптера витратили 118 140 грн, у тому числі 115 000 грн – вартість квадрокоптера, комісія за перерахунок коштів – 2320 грн та послуги Нової пошти – 820 грн;

– каска кевларова військова (16 000 грн);

– коліматорний приціл Holosun Paralow HS503CU 2MOA із сонячною батареєю на Weaver (04016) (15 305 грн);

– прилад нічного бачення для автівок (7 050 грн);

– планка Пікатінні (2 765 грн);

– 8 павербанків та 6 ліхтарів;

– акумулятор та деякі комплектуючі;

– військова форма та військове взуття;

– наколінники;

– розвантажувальний жилет (1 516 грн);

– 4 підсумки (2 187 грн);

– акумуляторна батарея для рації Motorola DP 2400, DP 4400, DP 4800, ємність 2540 m Ah (6 257 грн);

– два каремати;

– теплі шкарпетки;

– парафін для виготовлення окопних свічок (4 600 грн).

Пулинська селищна рада (із благодійного рахунку) долучилася до збору на придбання:

– рації Motorola DP 4400VHF Воїну-земляку, який несе службу на Донецькому напрямку, перерахувавши 10 000 грн;

– приладів тепловізійного бачення для двох наших земляків, які виконують бойові завдання,  на Бахмутському та Харківському напрямках, перерахувавши вцілому 60 000 грн (тобто, по 30 000 грн на кожен тепловізор);

– 25 000 грн виділили для придбання, спільно з ДП «Пулинський лісгосп АПК», монокуляра Cyclops 335;

– 32 900 грн витратили на ремонт квадрокоптера.

Крім цього, завдяки небайдужості мешканців нашої громади, ми регулярно піклуємося про українців на деокупованих територіях. Для мешканців звільненої Харківщини (Ізюм, Балаклія, Чугуєв, Куп’янськ тощо) передали продуктові посилки, наповнені картоплею, морквою, червоним буряком, капустою, домашньою консервацією, олією, медом тощо.

Вагому допомогу Збройним Силам України надають освітяни громади, які згуртувавшись, активно волонтерять:

– готують ароматну домашню їжу та випічку, яку разом із консервацією, медом, медикаментами, теплими речами передають на фронт;

– саджають «Сади Перемоги»;

– плетуть сітки, виготовляють окопні свічки.

Також освітянська спільнота передає воїнам-землякам, у тому числі випускникам, працівникам закладів освіти, які  несуть службу на передовій, амуніцію, плащ-палатки, беруші, термобілизну, перископи.

До Дня Збройних Сил України педагоги та технічний персонал закладів освіти, а також КУ «Пулинський інклюзивно-ресурсний центр» та КЗПО «Центр дитячої та юнацької творчості Пулинської селищної ради» перерахували одноденний заробіток, загальною сумою 150 915, 16 грн на благодійний рахунок для збору коштів на підтримку воїнів-земляків.

Крім цього, освітяни регулярно проводять благодійні акції та ярмарки. Скажімо, лише у Пулинському ліцеї, у рамках благодійного ярмарку на підтримку ЗСУ, зібрали 20 000 грн та 5 625 грн у рамках акції «День учителя без квітів».

Підтримують освітяни і військовослужбовців, які проходять лікування, регулярно частуючи їх свіженькою випічкою. Смаколики також передають і на деокуповані території.

Сьогодні впевнено можемо говорити про сформований потужний освітянський волонтерський рух на території громади. Нині усі заклади освіти продовжують активно виготовляти маскувальні сітки та окопні свічки для Воїнів-земляків, передавати продукти харчування, теплі речі та підбадьорливі, сповнені любові і підтримки дитячі малюнки й листи.

На базі Пулинського ліцею щоденно функціонує Центр волонтерства, у якому, за підтримки колективів закладів освіти, здобувачів освіти, їх батьків та активних мешканців громади, а також рідних військовослужбовців, випускників закладу, земляків з-за кордону, священиків, пасічників, місцевих благодійників і навіть мешканців інших громад, вдалося виготовити та передати українським військовим щонайменше 407 м маскувальної сітки та 603 окопні свічки.

Принагідно зазначимо, що активно волонтерять і у Мартинівському, Вацлавпільському, Кошелівському ліцеях, Чернявській філії Пулинського ліцею, а також у закладах дошкільної освіти.

Варто зазначити, що освітяни разом з усією громадою активно допомагають і у питаннях заготівлі крові, стаючи добровільними донорами.

Регулярно наша громада підтримує Воїнів-прикордонників та Воїнів-десантників і деревиною. Загалом вдалося відправити  близько 160 м³ лісоматеріалів та дошки обрізної. Крім цього, військовослужбовцям також передали спеціальний одяг, електрогенератор, медикаменти та продукти харчування.

Значною підтримкою для ЗСУ є і волонтерська діяльність на території громади.

Вправні господині нашого краю з різних старостинських округів регулярно долучаються до приготування  ароматної домашньої їжі. Смаколики передають військовослужбовцям, котрі проходять лікування у шпиталях, знаходяться на реабілітації та ротації, а також для Воїнів на передовій. Разом з їжею передають дитячі малюнки, в’язані шкарпетки та засобами гігієни.

Також мешканці громади, долучилися до Всеукраїнської кампанії «Сади перемоги», щоб підтримати продуктами харчування, зокрема овочами і консервацією, наших військових, мешканців деокупованих населених пунктів та внутрішньо переміщених.

Для того, щоб кожна родина у цей складний час була захищена та отримувала необхідну допомогу, керівництво громади активно співпрацює з керівництвом Житомирської районної військової адміністрації, волонтерами, підприємцями, благодійниками, релігійними організаціями, дружніми країнами тощо.

Зважаючи на пройдений шлях, Пулинська селищна рада висловлює щиру вдячність кожній людині, незалежно від статків і статусу, яка більше чи менше, регулярно чи разово, в Україні чи за кордоном, називаючись чи анонімно підтримувала нашу армію, наших людей і біженців та невтомно продовжує це робити і нині!

Разом до Перемоги! Слава Україні!

You cannot copy content of this page