Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 20 квітня
icon clock09.07.2020
icon eye32
НОВИНИ

Як живеться у Пулинах дітям з інвалідністю. Історія Даніеля Василенка, який вчиться у звичайній школі

У Пулинах мешкає подружжя Олена та Володимир Василенки. Вони мають трьох дітей: 23-річного Дмитра, 10-річну Каріну та 7-річного Даніеля. Наймолодший син у цій родині від народження має хворобу ДЦП. Про те як живеться діткам із інвалідністю дізнавався наш журналіст.

– Даніель у цьому році закінчив перший клас загальноосвітньої школи. Йому подобається навчання та спілкування з однокласниками, – розповідає мама Олена Василенко. – Наш хлопчик народився недоношеним із недугою ДЦП. Може ходити тільки навшпиньках. Важко згадувати усі труднощі, які довелося нам пережити. Наприклад, прикро, що у нашому селищі немає кваліфікованого масажиста. Цей фахівець дуже потрібен дитині. Тому доводиться часто бувати в Житомирі та інших містах України, проходити курси лікування у реабілітаційних центрах. Зараз маємо перші гарні результати – Даніель вже може їздити на велосипеді!

Добрих слів заслуговує вихователька дитячого садочка Людмила Кулик, яка погодилася взяти сина до своєї групи. Тоді багато працівників дошкільного закладу були проти. А ця жінка – єдина з усіх, хто нас підтримала.

У 2019 році Даніель пішов до 1 класу школи у Пулинах. Деякі знайомі нас відмовляли. Казали: віддайте його до спеціального освітнього закладу. Ми не погодилися. Спочатку було важко сину адаптуватися до шкільного життя. Завдяки асистенту вчителя наш хлопчик навчився писати, виконував ті ж завдання на заняттях, що й інші учні. Приємно дивитися за його змінами.

Важким періодом було дистанційне навчання в умовах карантину. Шукаємо педагога-психолога, який би займався з ним вдома. Наразі ця проблема не вирішена. Проте ми не зупиняємося. Маємо велику надію, що наш Даніель скоро одужає та буде ходити як усі інші дітки. Дуже дякуємо за підтримку усім, хто нам допомагає на цьому нелегкому шляху!

Вчителька початкових класів Альона Куделіна каже, що Даніель досить добре адаптувався у школі та має друзів.

– Під час занять та на перервах хлопчик нормально спілкується з однокласниками, з деякими встиг потоваришувати, – мовить вчителька 1-В класу Альона Куделіна. – Даніель вчиться разом із іншими за звичайною освітньою програмою. За місяці перебування у школі навчився писати, вивчив абетку тощо. Велика заслуга в цьому належить вчителю-асистенту Андрію Романюку, який на уроках завжди поруч із учнем.

– Даніель – хороша дитина, жвава, з ним якихось труднощів не маю, – розповідає вчитель-асистент Андрій Романюк. – У школі після занять в ресурсній кімнаті з учнем займаються фахівці з інклюзивно-ресурсного центру в Пулинах. Сам маю дитину з інвалідністю, тому знаю як важлива всебічна підтримка таких учнів.

You cannot copy content of this page