Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 25 квітня

Юний айкідист Назар Талько з Пулин мріє про чорний пояс

Коли народжується дитина, батьки замислюються про її всебічний розвиток. Із перших років життя малечі починають шукати розвиваючі заняття, гуртки, секції. Вважають, що витрачені кошти, час, зусилля – це стартовий майданчик для успішного майбутнього їхньої дитини. Заради цього батьки працюють на кількох роботах, переглядають сімейні пріоритети, змінюють розпорядок дня родини. І навіть щотижня долають сотню кілометрів. Як-от сім’я Тальків із Пулин, котра всіляко підтримує захоплення сина Назара японським бойовим мистецтвом – айкідо.

13-річний Назар Талько вже чотири роки кожного тижня їздить із Пулин до Житомира на тренування з айкідо. Перед змаганнями – буває, і двічі на тиждень. Одна поїздка – це сто кілометрів, кілька годин і вагома частка сімейного бюджету «середньостатистичної» пулинської родини. У рідному селищі можливості займатися айкідо немає. Головна проблема, за словами тренерів, – це приміщення для тренувань.

– Я хотів займатися якимось спортом. Ми їхали в Житомирі з батьками і побачили рекламу айкідо, – розповідає Назар. Його мама Ірина додає, що того ж дня з чоловіком Ігорем зателефонували за вказаним в оголошенні номером і одержали запрошення на показовий виступ. Хлопчику та батькам сподобалося побачене – з того часу Назар почав займатися айкідо і не полишає занять.

Траплялися моменти, коли щось не виходило, було важко. Назар засмучувався. Але тренер підтримував хлопчика, завжди вмів зацікавити і стимулювати подальше навчання.

З того часу багато змінилося. Юний айкідист чимало навчився, за словами батьків і тренера, відчуваються і внутрішні зміни: став упевненішим у собі, відповідальнішим, наполегливішим. Назар брав участь у Житомирі на міських та обласних змаганнях, у Києві, на Всеукраїнських – у Лисичанську Луганської області, де здобував перемогу та призові місця.

Тренер Валентин Костецький розповів, що його учень спочатку був дуже сором’язливий.

– Займаючись айкідо рік, два, три, Назар ставав дедалі впевненішим у собі, – говорить наставник Назара Валентин Костецький. – Хлопчик почав швидше розвиватися, часто виступає на міських, обласних і всеукраїнських змаганнях. Є чемпіоном України після успішних змагань у Лисичанську. Має другий юнацький розряд, помаранчевий пояс.

Кожен день у підлітка починається з віджимань на кулаках. Як правило, це 70 разів, але юний пулинець вміє і більше віджатися. Коли були посилені карантинні обмеження і не проводили тренування, хлопчик не знаходив собі місця, не міг дочекатися, коли відчинять спортзал і він знову займатиметься айкідо. Також Назар полюбляє кататися на велосипеді та виходити на прогулянки із своєю улюбленицею – собакою Лайкою.

-У житті все може згодитися. Знання і вміння за плечима не носити, – вважає мама Назара Ірина Талько. – У дитину потрібно інвестувати. На мою думку, для успішного майбутнього дитина має займатися спортом – для фізичного розвитку, впевненості в собі і щоб вміти захистити себе і своїх близьких; вчити іноземну мову та добре працювати з комп’ютером.

У червні цього року Назар одержав помаранчевий пояс. Мріє він про чорний пояс, що є символом мудрості та майстерності. Такий пояс отримує учень, який пройшов усі попередні етапи та одержав звання майстра. Тому хлопець докладає зусиль, щоб рухатися далі і здобувати нові перемоги. Насамперед – над самим собою!

Матеріал підготовлено у рамках спільного проєкту Українського кризового медіацентру та Естонського центру східного партнерства

You cannot copy content of this page