Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 25 квітня
icon clock22.10.2021
icon eye43
НОВИНИ

Що потрібно пам’ятати, вирушаючи з України до Естонії

Сало – не можна

Ви можете довго зі щемом розповідати про екологічне сало з улюбленого кабанчика, якого ваша мама рік годувала нетравленою бараболею і соковитими кормовими буряками та кропивою, рясно додаючи товч. Білосніжний шматок з рожевими смужечками, трішки присолений і поперчений, ви взяли з собою, щоб і в Естонії з ностальгією згадувати рідний край. Естонці на кордоні вам щиро поспівчувають, але ваше сало у валізі чи торбині не пропустять. Як і м’ясні та молочні продукти. Серед них, наприклад, ковбаса, м’ясні консерви, пиріжки, вареники, морозиво, згущенка, фаршировані овочі тощо.

Голова митної служби Податково-митного департаменту Естонської Республіки Ерік Хелна у Таллінні під час зустрічі з українськими журналістами

– Шкода, але ці дуже смачні українські продукти залишаються в Україні. І немає сенсу емоційно сперечатися з митниками, – сказав голова митної служби Податково-митного департаменту Естонської Республіки Ерік Хелна у Таллінні під час зустрічі з українськими журналістами, в тому числі і з Пулин. – Це найбільша проблема, коли гості з України забувають, що молочні та м’ясні продукти привозити в Естонію не можна. Я сам люблю українське сало. Але ми діємо відповідно до правил фіто-санітарних норм, прийнятих у Європейському Союзі. Ми оберігаємо свій ринок. Без фіто-санітарної перевірки приватним особам заборонено ввозити молочно-м’ясну продукцію. Також українці люблять брати з собою холодну зброю, зокрема ножі. Певне, щоб різати сало. Естонські закони щодо цього досить суворі і теж накладають заборону.

Пан Ерік Хелна радить мешканцям України перед тим, як сідати на літак до Таллінна, зайти на сторінку Податково-митного департаменту і ознайомитися з правилами перетину кордону.

– Ми вас дуже чекаємо, але прохання дотримуватись правил. І звернути увагу на обмеження щодо алкоголю та тютюну, – наголосив керівник митної служби. – Також ми дивимося не лише на те, що в’їжджає в Естонію, а і на те, що з неї вивозиться.

Готівка, яку потрібно декларувати

Усі, хто в’їжджає до Європейського Союзу і має при собі 10000 або більше євро чи іншу валюту чи вільно обмінюване майно (векселі, акції, туристичні чеки й аналогічні платіжні засоби) на ту ж суму, повинні заповнити та подати митниці на прикордонному контрольному пункті, через який вони в’їжджають до Європейського Союзу, декларацію про готівку.

Якщо плануєте працювати в Естонії

За даними Податково-митного департаменту, в Естонії перебуває з робочою візою 18 тисяч людей, які прибули з України. Вони працюють переважно на сезонних роботах у сільському господарстві, будівництві і в торгівельній мережі. Про це повідомила спеціалістка департаменту Тетяна Клеттенберг.

Кожен з цих людей самостійно визначає резидентом якої країни він є – України чи Естонії. Якщо українці перебувають в Естонії понад 183 дні, вони мають право отримати резидентство цієї країни Європейського Союзу. І тоді в такого працівника з’являються як соціальні пільги, так і податкові зобов’язання перед Естонією.

Спеціалістка Податково-митного департаменту Тетяна Клеттенберг нагадує про обов’язок резидентів з України подавати в Естонії щорічну декларацію про доходи

– Щороку резидент нашої держави повинен декларувати всі доходи, отримані на території Естонії та за її межами. Часто люди про це забувають, – розповіла пані Тетяна Клеттенберг. – Роблять декларації, а доходи, отримані за межами Естонії, не вказують. Це порушення естонського законодавства. Податково-митний департамент може провести перевірку і нарахувати пеню за три попередні роки.

Виїжджаючи з Естонії, працівник має зняти з себе резидентство. Якщо він цього не зробить, то має обов’язок і надалі, вже мешкаючи і працюючи в Україні, щороку подавати декларацію в Естонії.

Розпочати свій бізнес в Естонії можна швидко. Фірма реєструється в Інтернеті за кілька хвилин. Потрібно відкрити рахунок у банку і мати фізичну адресу на території Естонії (офіс). Одержавши карту електронного резидента, вести свій бізнес в Естонії можна, навіть не перебуваючи в цій державі. Такий спрощений спосіб запровадили з метою заохочення інвестицій та залучення бізнесу в країну.

Матеріал створено в рамках проєкту «Формування демократичної стійкості в Україні шляхом підсилення місцевих та регіональних ЗМІ», який реалізують Український кризовий медіа-центр та Естонський центр Східного партнерства

 

You cannot copy content of this page