Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 29 березня

Хобі, яке відволікає від війни: пулинці розповідають секрети успішної риболовлі

У другу неділю липня своє «професійне» свято відзначають усі любителі рибної ловлі – День рибалки. Серед завзятих поціновувачів рибної справи є пулинець Анатолій Шевчук, який близько 30 років працював майстром по ремонту телефонних апаратів. Він розповів нашим журналістам про своє хобі, яке у нинішній складний час відволікає від тривожних думок про війну.

– Захопився риболовлею з 5-річного віку, – каже рибалка. – З того часу не уявляю свого життя без вудки.

Анатолій Шевчук зазначає, що йому більше подобається зимова риболовля.

Пулинський рибалка Анатолій Шевчук ловить рибу на цегельному ставку у Пулинах

– Мені цікавіше ловити рибу взимку та діставати лускатих мешканців водойми з-під льоду, – мовить пан Анатолій. – Найбільшого коропа зловив вагою вісім кілограм, а щуку – 4 кг. За своє життя добре вивчив поведінку риби. На різних водоймах клює по іншому. Є річки, де карасі можна зловити на вудку лише протягом одного місяця у році. Це так звана дика риба, яка довго росте і має норовливий характер. Здебільшого у ставках Пулинщини живе штучна риба: швидко набирає вагу і легше піймати.

«Для мене риболовля – це не кількість пійманої риби, а отримання задоволення від самого процесу, – каже досвідчений рибалка. – Напередодні свята бажаю своїм колегам-рибалкам гарного клювання за будь-якої погоди.

Пулинець Іван Тимощук знає чимало секретів успішної риболовлі

Кожен рибалка має свої секрети, основні з яких не афішує, проте базові правила слід знати і не нехтувати ними. Тоді успіх буде забезпечений. Хочу поділитися з читачами «Вістей» своїми спостереженнями і знаннями у сфері риболовлі.

Вирушаючи на водойму, завжди майте гарний настрій – це запорука успіху. Повертаючись додому, не передавайте гіркоту невдачі близьким – вони ні в чому не винні.

Рибальський трофей – дарунок природи, а не вирощені вдома курка, качка, кріль, тому подарунки трапляються різні і не завжди очікувані. Щоб результат риболовлі був успішним, потрібно добре підготуватися:

– снасті мають бути відповідні: гачок гострий, поводок, наважка («грузик»), поплавок чи сигналізатор – відповідного розміру, жилка чи нитка – відповідала очікуваному улову та не мала дефектів, що погіршують сигналізацію кльову. Не чекайте у карася успіху від минулорічних гачків, а у плотви – від захвильованої волосіні.

Відомий старожилам рибалка Анатолій Федорович Рачинський перед виходом на водойму завжди гострив гачки шліфувальним камінцем і купував ароматичні краплі. Його колеги-рибалки дивувалися стабільно великому улову.

– необхідно знати водойму – глибину, забур’яненість, види наявної риби, коли на що клює;

– не скупіться на приманку, особливо природного походження, перед та під час ловлі;

– риба любить тишу, щоб не розлякати її, потрібно не ходити, не говорити, не бовтатися у воді;

– слід пам’ятати, що ми – не господарі природи, а лише малесенька її частинка. Щоб не порушувати гармонію природи, слід дотримуватися періодів ловлі певних видів риб. Категорично забороняється ловля під час нересту.

You cannot copy content of this page