Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Вівторок, 19 березня
icon clock14.04.2021
icon eye30
НОВИНИ

Фінальна крапка у конфліктній ситуації: соколівський аграрій дозволив пошуковцям дістати зі своєї землі тіла загиблих солдат

У грудні 2020 року в селі Соколів виник конфлікт. Місцевий аграрій Володимир Ткачук не дозволив представникам Житомирської обласної громадської організації «Історико-патріотичне об’єднання «Пошук» проводити розкопки на своїй землі. Між ними виникла суперечка, в яку втрутилися поліцейські. Градус протиріччя ще більше підвищився після появи у соцмережі допису про те, що сталося. Одні користувачі Інтернету стали на захист пошуковців, а інші – підтримали дії аграрія. Про це ми писали у матеріалі «Конфлікт у Соколові: аграрій не дозволив на своїй землі проводити пошуки останків загиблих солдат Другої світової війни»

Відтоді минуло чотири місяці. Учасники конфлікту знову зустрілися 10 квітня і аграрій все-таки дозволив пошуковцям виконати свою роботу.

– На щастя, ми змогли дійти до взаємопорозуміння з власником земельної ділянки та спокійно дістати тіла загиблих воїнів, – розповідає представник громадської організації «Історико-патріотичне об’єднання «Пошук» Вадим Баранівський. – Вважаємо, що конфлікт повністю вичерпаний. 10 квітня поблизу Соколова на землі Володимира Ткачука знайшли рештки 4 солдат, які загинули під час війни у липні 1941 року. Кістки лежали на глибині 50 см.

Вадим Баранівський зазначає, що біля тіл загиблих бійців знайшли петличний знак у вигляді танка – це свідчить про те, що воїни належали до танкової дивізії, яка воювала в тому місці: «Ми також виявили каску СШ-39, 2 протигази, декілька радянських монет, залізну ложку та складний ніж. На жаль, медальйони були відсутні і воїни назавжди залишаться невідомими».

Очільниця Соколівського старостинського округу Алла Халімовська розповіла про майбутнє захоронення тіл знайдених солдат.

– У травні в Соколові плануємо з усіма військовими почестями захоронити 100 тіл загиблих воїнів у Братській могилі, – мовить Алла Халімовська. – Уже закупили труни та вирішуємо інші важливі організаційні питання.

You cannot copy content of this page