Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 28 березня
icon clock07.05.2021
icon eye107
ІСТОРІЯ НОВИНИ

У Соколові з почестями поховали останки 100 бійців, знайдених пошуковцями

7 травня у Соколові відбулося поховання 100 солдат та офіцерів Червоної Армії, які загинули в липні 1941 року на території нинішньої Курненської громади та були знайдені членами Історико-патріотичного об’єднання «Пошук» в ході польових пошукових робіт протягом 2019-2021 років на території сіл Соколів, Улашанівка, Андріївка, Рудокопи, Молодіжне Пулинського району Житомирської області.

Біля Братської могили зібралися мешканці Соколова, Курненської громади, гості, рідні загиблих бійців, військовослужбовці, священнослужителі, представники місцевої влади, облдержадміністрації, Житомирської райдержадміністрації та Житомирської районної ради, щоб схилити голови перед пам’яттю та мужністю визволителів.

Зі ста воїнів встановили імена лише 9, решту 91 не вдалося ідентифікувати. Рідні двох визволителів – Афанасія Денисова та Тимофія Пасіки – прибули на мітинг. Відтепер вони знають, де покоїться прах їхніх близьких, куди вони зможуть приїжджати, аби вклонитися і принести квіти, подякувати за їхній подвиг і за життя.

-У липні 1941 року в районі села Соколів проходили жорстокі бої. В період з 10 по 17 липня тільки біля вашого села за офіційними даними загинуло приблизно тисяча чоловік, – розповів голова ІПО «Пошук» Олександр Ловинюк. – Ми займаємося пошуком солдат із кінця 1980-х років. На моїй пам’яті це вже четверте захоронення знайдених нами солдат. Сьогодні ми зібралися, щоб вшанувати пам’ять героїв, які віддали своє життя за нас!

Ведуча мітингу Леся Кравченко запрошувала до слова представників місцевої влади, гостей та місцевих мешканців. Курненський сільський голова Леонід Корзун, учасники АТО, жителі Соколова, гості дякували пошуковцям за святу справу, якою вони займаються, і наголошували, що вічно будуть пам’ятати своїх героїв. І хоча Друга світова війна закінчилася 76 років тому, вона триватиме, доки на полях бою залишатимуться тіла воїнів.

Староста Соколівського старостинського округу Алла Халімовська зазначила, що кошти на поховання сотні воїнів виділила Курненська сільська рада, допомогли також орендатори Л.Молодковець (сільгоспформування «Лібос») та Л.Розбіцький.

Хвилиною мовчання учасники мітингу вшанували визволителів нашого краю. Клірики Пулинського благочиння Житомирської єпархії відспівали загиблих героїв.

Затим останки бійців із військовими почестями віддали святій землі. Пролунали постріли, оркестр виконував мінорні мелодії, проводжаючи тих, чий прах опісля 80 років невідомості врешті знайшов спокій.

You cannot copy content of this page