Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 25 квітня

У Пулинах презентували фотовиставку «Була висока трава»

7 травня у фойє Центру культури і дозвілля відбулося відкриття виставки плакатів, приуроченої до Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. На плакатах – портрети та історії людей, які були в концтаборах, гетто, на примусовій роботі в гітлерівській Німеччині або на окупованій вермахтом території. Назва виставки «Була висока трава» – це слова зі спогадів довгожительки про війну. Тоді жінка була дитиною і ховалася у високій траві, згодом ці слова стали метафорою людської пам’яті.

Захід спільно організували музей «Пулинські барви» та Пулинський громадський центр. Відкрила виставку зберігачка музейного фонду Олена Загацька, розповівши про її символічну назву та про задум фотографа, що зробив 29 наповнених внутрішньою силою портретів. Голова правління Пулинського громадського центру Надія Сірик детальніше розповіла про проєкт «Була висока трава», реалізований за підтримки німецького фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє».

Під час свого виступу Надія Сірик транслювала відео зі спогадами людей, що пережили жахіття війни та перебування у концтаборах. Ці ролики були зняті декілька років тому членами благодійного фонду «Місії Самарян в Україні» у рамках проєкту «Місце зустрічі: Діалог». Це спілкування стало своєрідним діалогом між молодим поколінням і жертвами нацизму і сталінізму. За неодноразову участь у проєкті Пулинський громадський центр отримав 29 плакатів-портретів. Надія Сірик передала їх до музейного фонду для проведення тематичних заходів у школах громади.

Про важливість і значимість таких подій наголосив Пулинський селищний голова Олександр Гаврилюк. Своїми нелегкими спогадами поділився Іван Грибан, котрий є дитиною війни. Як очевидець тих подій він закликав цінувати життя, ніколи не забувати про подвиг нашого народу у перемозі над нацизмом.

Організатори заходу запросили присутніх на виставці вчителів історії відвідувати її разом із учнями. Жоден підручник не розповість про війну так, як це зробили її очевидці. Ці спогади – безцінні, в них те, про що довгий час мовчали, боячись розправ і переслідувань. Усі, кому цікава історія нашої країни, можуть відвідати виставку до кінця травня.

 

You cannot copy content of this page