Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 29 березня
icon clock15.09.2021
icon eye49
НОВИНИ

У Пулинах безпритульні пси кусають людей і шматують домашню птицю

Останнім часом у нашому містечку зросла кількість безпритульних собак. Мешканці селища кажуть, що така ситуація склалася через надто гуманне ставлення до чотирилапих «друзів». Люди підгодовують псів, а ті, у свою чергу, нахабніють і видирають їжу прямо з рук покупців. На додачу можуть накинутися на перехожих чи тих, хто їде на велосипеді. А ще голодні «господарі» Пулин навідуються до обійсть та шматують домашню птицю. У місцевої жительки загризли кілька десятків качок, гусей і курей. Подробиці – читайте далі.

– Їхати на велосипеді через центр селища стало дуже небезпечно, бо на тебе можуть накинутися собаки, – розповідає жителька Пулин Ніла. – Вранці їхала через подвір’я ліцею і на мене напали пси: гарчали, бігли за мною і намагалися вхопити за ноги. Сильно злякалася! Добре, що не покусали.

Схожа ситуація сталася з пулинкою Тетяною, яка на велосипеді відвозила сина до дитсадка. Пси раптово причепилися до жінки та стали хапати за ноги. Їй ледве вдалося відірватися від надокучливих і зухвалих собак.

Менше пощастило посадовцю, який працює в одній з установ Пулин. Коли він їхав на велосипеді, собака вкусила його за ногу.

Скаржаться на собак і матусі, які відпочивають з дітьми у селищному парку. Чотирилапі підбігають до дітлахів і намагаються видерти з дитячих рук морозиво чи іншу їжу. Схожі історії наш журналіст чув і від відвідувачів місцевих кафе. До того ж під час відзначення 30-ї річниці Незалежності України в Пулинах трапився інцидент – одна із собак ледве не поцупила святковий коровай, який знаходився на столику біля сцени.

– Інколи пізно увечері повертаюся на велосипеді з роботи. Через центр Пулин не можливо проїхати, – мовить працівниця кафе. – Дуже лячно, коли за тобою біжить зграя собак і гарчать. Серце вискакує з грудей. Тоді кричу щодуху і швидше кручу педалі, намагаючись втекти.

Ще одна мешканка селища розповідає, що кілька тижнів тому безпритульні пси пробралися на огороджену територію її обійстя, виривши під парканом діру.

– Біля хати пошматували та загризли 20 качок, гусей і курей, – каже жінка. – Усе обійстя перебувало в пір’ї. Саме тоді нікого вдома не було. Хочеться, щоб наша влада почала щось робити з цими псами.

У Пулинській селищній раді кажуть, що знають про ситуацію з безпритульними тваринами.

– Однозначно будемо щось вирішувати, адже безпека жителів і гостей селища – на першому місці, – зазначає заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради Сергій Мурзаков. – На одній з сесій Пулинської селищної ради прийняли програму щодо гуманного регулювання чисельності безпритульних тварин на території громади. Тому двічі на засідання бюджетної комісії виносили питання про виділення коштів на кастрацію та стерилізацію собак. Та депутати поки що не підтримали цього рішення.

Голова бюджетної комісії і депутат Пулинської селищної ради Станіслав Карпінський каже, що не виділили коштів, бо вважають таку процедуру занадто витратною для бюджету громади.

– Спочатку просили про виділення 20 тисяч гривень, а потім – 12, – говорить Станіслав Карпінський. – Мені здається що це дуже багато коштів. Невже кастрація і стерилізація собак коштує так дорого?

Начальник Пулинського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександр Лігута розповідає, що вартість кастрації становить від 50 до 150 грн за одну тварину, стерилізації – від 400 грн.

– Вартість залежить від ваги тварини і наркозу, який використовують, – мовить Олександр Лігута. – За рік собака може народити 10-12 цуценят. Проведення стерилізації та кастрації зменшить кількість безпритульних собак. Однак слід розуміти, що після цих операцій тварини не перестануть хотіти їсти та кусати. Більш надійний гуманний варіант – це поселення собак до спеціальних притулків.

You cannot copy content of this page