Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 28 березня
icon clock17.06.2020
icon eye38
НОВИНИ

У пасічників кілька днів поспіль масово гинуть бджоли

Пасічник Микола Іващенко 16 червня зібрав майже пів відра мертвих медоносних комах

16 червня до поліції звернулися жителі Пулин щодо загибелі своїх бджіл. На думку пасічників, медоносні комахи загинули через отруєння гербіцидами, якими почали обробляти поля неподалік селища.

– 15 червня помітив, що на моїй пасіці стало значно тихіше, ніж було раніше у сонячну погоду. Бджоли стали млявими та почали гинути, – розповідає досвідчений пасічник Микола Іващенко, який має 120 бджолосімей. – Вранці 16 червня біля вуликів назбирав майже пів відра мертвих бджілок. Подзвонив до своїх друзів-бджолярів. Виявилося, що у них теж почали гинути медоносні комахи. А причиною масової загибелі може бути обробка полів гербіцидами. І такі місця ми знайшли неподалік Пулин, де аграрії, не попередивши селищну раду та нас, пасічників, обприскували посіви соняшника.

Неподалік Пулин триває обробка полів гербіцидами

У вівторок, 16 червня, пасічники вирішили призупинити обробку полів гербіцидами. Для цього викликали працівників поліції, посадовців із селищної ради та Держпродспоживслужби.

– Зараз на полях цвітуть дикорослі рослини, наприклад, свиріпа. Бджоли вдень летять збирати нектар. Якщо у цей час йде обробка рослин гербіцидами, то медоносні комахи, повернувшись до вулика, заражають інших комах і гинуть, – мовить голова громадської організації «Пасічники Пулинщини» Вячеслав Кравченко. – Будь-яке сільськогосподарське підприємство має обов’язково як мінімум за три дні до початку обробки полів повідомити про це органи місцевого самоврядування та пасічників, розмістивши такі оголошення у населеному пункті. Цього працівники агрофірми не зробили, наразивши на небезпеку наших бджіл, які кілька днів поспіль гинуть.

До поліції протягом 16-17 червня про загибель бджіл надійшло близько десятка повідомлень. Наразі правоохоронці з’ясовують чи справді причиною смерті комах є обприскування полів неподалік Пулин.

You cannot copy content of this page