Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Середа, 8 травня
icon clock26.04.2021
icon eye26
НОВИНИ

У Курному відкрили пам’ятний знак, присвячений ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС

26 квітня минає 35-та річниця наймасштабнішої екологічної і техногенної катастрофи в новітній історії – аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Цього дня у Курному відбулося відкриття пам’ятного знаку, присвяченого учасникам ліквідації на вшанування їхнього неоціненного подвигу та мужності.

Пам’ятний знак встановлений за ініціативи та фінансової підтримки очільника Курненської громади Леоніда Корзуна. Він на початку урочистої події зазначив, що подвиг героїв-«чорнобильців» неможливо переоцінити – як не можна переоцінити значення того, що вони зробили: «Героїзм, патріотизм і професійна майстерність цих людей перевірені часом. І ми не маємо права забувати про самопожертву наших земляків, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла. Сьогодні для Курненської громади важливий день – ми відкриваємо пам’ятний знак, біля якого будемо щороку віддавати шану всім, хто постраждав від страшної трагедії XX сторіччя – вибуху на Чорнобильській АЕС. Тоді у квітні 1986 року Україна увійшла в світову історію наймасштабнішою аварією. В ліквідації її наслідків взяли участь понад 20 жителів Курненської громади».

Під час хвилини мовчання вшанували пам’ять людей, які ціною власного життя рятували світ від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації. Також на їхню честь пролунали постріли зброї.

Затим очільник громади з ліквідатором Петром Якимчуком відкрили пам’ятний знак.

– Мені хочеться подякувати усім, хто брав участь у ліквідації наслідків чорнобильської аварії, – сказав місцевий активіст  Андрій Висоцький, який підтримав ідею встановлення пам’ятного знака та узяв на себе питання, пов’язані з його виготовленням. – Хочу від імені жителів громади подякувати тим, хто допоміг зробити цей знак: Валерій Тесля (зробив малюнок і гравіювання), Олександр Фурсу, Юрій Бандилко та працівнки відділу благоустрою Курненської сільської ради на чолі з Миколою Романюком. Усі разом зробили велику справу!

– Дуже символічно, що саме в такий день – 35-ї річниці трагедії на ЧАЕС – у Курному встановили цей пам’ятник, бо тоді у 1986 році ми врятували всіх від радіаційної чуми, – підсумував Петро Якимович Якимчук. – Дякую всім, хто підтримав ідею встановлення пам’ятного знака та брав активну участь. Дай Бог, вам здоров’я, щоб ми не раз тут збиралися і не забували ті страшні дні.

You cannot copy content of this page