Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 26 квітня
icon clock20.05.2022
icon eye46
ЛЮДИ НОВИНИ

У Курненській громаді освітяни готують та передають щотижня на фронт сотні кілограм готової продукції

Від початку широкомасштабного вторгнення росії активізувалися небайдужі до долі України жителі Пулинщини, які у тилу допомагають нашим захисникам. Героїнями нового матеріалу є завзяті працівниці освітніх закладів Курненської громади, які створили власний кулінарний фронт і зосередилися на виготовлені домашньої їжі для військовослужбовців на передовій.

Напад російських окупантів на мирні міста України об’єднав освітян спільним бажання допомогти воїнам. Із перших днів війни свою діяльність розгорнули кілька підрозділів кулінарного батальйону в різних куточках Курненської громади.

– Першими почали готувати освітяни у Тетірці, затим – у Великому Лузі, Курному, Старому Майдані, Стрибіжі, – розповідає директорка Великолугівської школи Світлана Сидорчук. – На початку війни на базі школи організували пункт збору продуктів харчування, ліків, засобів гігієни і коштів. Затим стали співпрацювати з очільником костелу Фатімської Божої Матері Київсько-Житомирської дієцезії римсько-католицької церкви у смт Довбиш, отцем Ярославом, який запропонував відвозити їжу на передову для військових легендарної 95-ї окремої десантно-штурмової бригади та 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького. Ми погодилися. І закипіла наша кулінарна робота. Працівники інших освітніх закладів громади нас підтримали, усі готують та звозять до нас.

Продуктами для приготування страв забезпечує староста Іван Волощук та місцеві жителі. Підтримку овочами надав очільник Кошелівського старостинського округу Станіслав Климчук. Готують також вдома для воїнів і батьки учнів із сіл Новини та Великий Луг.

– Тушкована картопля з м’ясом і грибами, вареники і пироги з різними начинками, налисники, котлети, кров’янка, копчене сало, зрази – цих страв готуємо багато та додаємо секретний інгредієнт – любов та віру в Перемогу, – зазначає пані Світлана. – Навіть придбали кабана, якого зарізали та пустили на приготування різноманітних м’ясних страв. Готуємо не лише на передову. Смачні гостинці гідно оцінили учасники тероборони Житомира, вихідці із старостату, які служать у війську. А от нещодавно, 4 травня, із старостою відвезли їжу для 350 курсантів другого курсу Житомирського військового інституту. Також цим хлопцям і дівчатам передали засобів гігієни на понад 5 тисяч гривень. Ці кошти були зібрані колективом нашої школи.

Освітяни відправляють на передову кулінарні посилки. Кожна коробка прикрашена патріотичними наліпками, які власноруч виготовляє учениця 5 класу Великолугівської школи Софія Желізняк, мама якої також вдома готує страви для захисників

Стараються та завзято готують і в Курненській школі. На Великдень місцеві освітяни для воїнів зробили кілька сотень крашанок та спекли понад 50 пасок. Про кулінарні будні у тилу розповідає учасниця гастрономічного батальйону Оксана Федорівна Наумчук.

– Кілька разів на тиждень збираємося та готуємо дуже багато їжі для наших захисників, – мовить пані Оксана. – Близько доби на кухні Курненської школи вариться, жариться, тушкується та запікається. З продуктами старанно працюють та готують смачні страви Наталія Василівна Заінчковська, Надія Володимирівна Наумчук, Надія Миколаївна Поспєлова, Людмила Іванівна Іванисько, Валентина Іванівна Оніщенко, кухар дитсадка Галина Іванівна Іванюк зі своїми працівницями. Допомагають також готувати, наприклад, ліпити вареники, вчителі школи. Продуктами нас забезпечує Курненський сільський голова Леонід Корзун і небайдужі жителі громади. Не лишається осторонь і завжди приходить на поміч Людмила Олтаржевська, яка мешкає поруч із нашою школою. Сотні кілограм готової продукції кілька разів на тиждень передаємо на фронт, аби українські воїни були ситими та відчували нашу підтримку. А ще сплели шість маскувальних сіток!

Війна у черговий раз підтвердила, що українські жінки – справжні героїні. Вони розганяють хмари невпевненості, песимізму, надихають своїми вчинками інших, працюють і наближають нашу перемогу над окупантами. Власноруч приготовленні ними страви – це частина домашнього затишку і своєрідний оберіг для українських військових. Усе буде Україна!

Колектив Великолугівської школи зустрічає отця Ярослава з приготованими стравами для українських воїнів

You cannot copy content of this page