Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 29 березня
icon clock06.01.2022
icon eye70
НОВИНИ

Учні та дошкільнята харчуватимуться по-новому: як урізноманітнять раціон та скільки це буде коштувати батькам

2022 рік розпочався із нововведень в організації здорового харчування у закладах освіти. На учнів та дошкільнят чекає оновлене меню, впровадження якого почалося з 1 вересня 2021 року.

На початку січня батьків здобувачів освіти поінформували про розширений раціон харчування та про збільшення його вартості. Взявши до відома звернення начальниці відділу освіти Наталії Опанащук про організацію гарячого харчування у закладах освіти Пулинської селищної ради на 2022 рік, виконком селищної ради прийняв рішення встановити вартість харчування на одну дитину у день відповідно до кошторисних видатків:

– до 37 грн 50 коп у закладах загальної середньої освіти;

– до 62 грн у закладах дошкільної освіти (із них батьківська плата становить 70 % від вартості харчування).

За рішенням виконкому діти 9 пільгових категорій у Пулинській громаді будуть забезпечені безоплатним харчуванням.

Нагадаємо, що реформу здорового харчування у закладах освіти започатковано з ініціативи дружини Президента України Олени Зеленської. У травні 2021 року презентовано оновлене меню для шкільних їдалень. Його розрахували на 4 тижні, включивши 160 позицій. Це осінні страви з сезонних продуктів, адже зимове меню ще досі не затверджене.

Новими нормами обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків. З раціону виключили ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби. Багато з цих продуктів мають високий вміст солі, цукру, консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.

Також зменшені норми споживання хліба та картоплі, збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових. Збільшені норми щодо рослинного та вершкового масла, розширена варіація використання продуктів під час складання меню.

Яким буде остаточне меню поки невідомо, адже тендерні закупівлі ще тривають. Деякі страви з тимчасового шкільного меню, що затверджене на перехідний період, жваво обговорюються батьками.

– «Салат зі свіжого буряка та сметани», «курка тушкована із додаванням кмину», «ягідний кюлі», «салат з гречки та овочів», «вегетаріанський закритий пиріг», «лобіо з квасолі», «рис з орегано», – ці страви мають цікаві назви, але моя дитина їх не їстиме, – говорить пулинка Наталія. – доведеться давати у школу бутерброди, бо платити майже 40 грн за обід, який дитина не їстиме і половини, не бачу сенсу.

– Щоб батьки наприкінці місяця не були здивовані сумам у квитанціях за харчування діток у садочку, ми проінформували їх про зміни у меню та його вартість, розповідає директорка ЗДО №1 «Ялинка» Тетяна Колесник. – На наших поварів чекає додаткова відповідальна робота: готувати сніданки, обіди та вечері за новими затвердженими технологічними картками. У меню дитсадків можуть з’явитися такі нові страви: «суп з цвітною капустою», «пюре з сочевиці», «мафіни з овочами та твердим сиром», «пюре з гарбуза», «шніцель зі свинини», «биточок перловий», «банош по-гуцульськи», гратен «зебра», «фішболи у томатному соусі», «суфле рибне», «фалафель» та багато інших.

Тетяна Олександрівна також зазначила, що розуміє батьків, котрим доведеться платити за харчування вдвічі більше (раніше була встановлена плата за харчування до 30 грн на день, з яких батьки платили 70 %) побоюючись, що діти просто не захочуть пробувати щось нове: «Меню, що впроваджується, значно розширене. Замість звичного полудника дошкільнята отримають повноцінну вечерю. Діткам даватимуть більше овочів та фруктів. Працівники нашого садочка підійдуть до цієї справи відповідально та креативно. Будемо зацікавлювати дітей новими стравами, наголошуючи про їх користь та унікальність.

Звичайно декілька місяців, поки триватиме перехідний період, буде важко. Раджу батькам налаштовувати діток позитивно, адже ми, як і раніше, готуватиме для них смачно та з душею», – розповіла Тетяна Колесник.

Докладніше про нововведення у харчуванні в освітніх закладах читайте у газеті «Вісті» від 14 січня.

You cannot copy content of this page