Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 29 березня
icon clock05.05.2022
icon eye49
НОВИНИ

Слідами церковної революції: священник московського патріархату розповів про свою відмову переходити до Православної Церкви України

15 квітня на території Курненської громади у селі Тетірка віряни храму Покрови Пресвятої Богородиці провели парафіяльні збори. На них односельці прийняли рішення про перехід їхньої церкви московського патріархату до Православної Церкви України.

Ідею церковного переходу підтримали понад 100 людей із трьох сіл старостинського округу – Тетірки, Муравні та Ходорівки. Проти був священник Василій Гриневич, якому місцеві віряни запропонували лишитися у храмі та переходити до ПЦУ. Він відмовився, тому попросили його більше не вести службу у церкві і запросили це робити настоятеля храму Святого Миколая ПЦУ (УПЦ) у Пулинах Сергія Янчука.

Зі слів односельців, церковний перехід мешканці Тетірки хотіли зробити ще у 2014 році. Але тоді їх відмовив це робити отець Василій. А у нинішніх умовах війни, коли російська церква благословляє вбивати українських воїнів, люди вирішили діяти категорично і все-таки перейти до Православної Церкви України.

Після церковної події у Тетірці наш журналіст поспілкувався з колишнім настоятелем храму Покрови Пресвятої Богородиці Василієм Гриневичем. Чому він відмовився переходити до Православної Церкви України? Які обставини змусили його лишити приход та храм, у якому правитиме інший священник?

Отець Василій Гриневич має центральний прихід у Соколові, а ще відправляє богослужіння в Андріївці та Улашанівці. Рішення вірян із Тетірки перейти до ПЦУ не розуміє і називає те, що сталося, – незаконними діями.

– Господь кожному з нас дав право вибору, – каже отець Василій. – Багато років усе було добре. Коли жителі Тетірки забажали молитися на українській мові, то я зробив переклад літургій і був готовий вести богослужіння по-новому. Але дехто був категоричний проти моєї присутності у храмі. Усе почалося ще у минулому році. Як тільки змінилася касирка у церкві, то з’явилися непорозуміння. Одна з прихожанок розпочала активну «кампанію» проти мене: випитували у людей скільки я брав коштів за похорони і розносила по селу неправдиву інформацію. Було неприємно молитися в таких умовах. Тому вирішив не боротися. Якщо люди так вирішили, то хай так і буде. Щодо церковного переходу, то вважаю, що відібрали храм – незаконно. Релігійна громада, яка прийняла це рішення, – це зовсім інша, не та, яка була до того часу. У нинішніх умовах, те, що відбувається, більше схоже, на розбрат і спроби посіяти ворожнечу між людьми. Якщо церкви об’єднувати у єдину, то усіх – і баптистів, і католиків, і десятників. Наша церква – незалежна ні від кого!

Тим часом Священний Синод Православної Церкви України закликав духовенство і мирян громад московського патріархату послідувати Томосу.

Помісна Православна Церква України була створена на об’єднавчому соборі в Софії Київській 15 грудня 2018 року. Її предстоятелем був обраний митрополит Епіфаній.

Томос, який підтверджує автокефалію, був вручений Епіфанію патріархом Варфоломієм в Константинополі 6 січня 2019 року.

ПЦУ стала 15-ю церквою в диптиху помісних православних церков світу. Окрім Вселенського патріархату, її офіційно визнали Елладська, Александрійська та Кіпрська церкви, ще кілька церков зробили це де-факто.

You cannot copy content of this page