Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 25 квітня
icon clock06.02.2022
icon eye130
НОВИНИ

Сало смачне та корисне, але їжте без хліба: сімейна лікарка Оксана Зуй розповіла про унікальні властивості найкалорійнішого продукту

Український найпопулярніший продукт – це сало. А ви знали, що воно входить до рейтингу найкорисніших інгредієнтів, обігнавши розрекламовану оливкову олію, та має безліч унікальних цілющих властивостей. Про них нашому журналісту розповіла сімейна лікарка з смт Пулини Оксана Зуй.

Дієтологи схвалили вживання сала, яке незаслужено довго знаходилося у «чорному списку». Прихильники здорового харчування й раніше чути не хотіли про цей продукт через надмірну калорійність. Але є в ньому чимало корисних речовин.

– Сало входить до ТОП-10 найкращих продуктів, випереджаючи оливкову олію, – мовить Оксана Зуй. – У шматочку сала є жиророзчинні кислоти, вітаміни В1, В2, В6, В9, РР, С, А, Е і навіть вітамін D. Додайте кальцій, магній, марганець, фосфор, калій, цинк, натрій, мідь, залізо та рідкісний селен – потужний антиоксидант, дефіцит якого відчувають понад 80 відсотків людей.

Беручи участь у стимуляції нейронів, жири покращують гостроту зору, концентрацію уваги та пам’яті. Оскільки сало сприятливо впливає на нервову систему, його сміливо можна назвати натуральним антидепресантом.

Корисне сало й для легенів, альвеоли яких зсередини покриті сурфактантом, у складі якого є жири. Вони допомагають організму стимулювати імунну відповідь під час зустрічі з вірусами та бактеріями. Тому якщо людина, яка перехворіла на ковід, буде з’їдати шматочок сала у день, то цей їй допоможе швидше відновитися після інфекційної недуги.

У салі є холін – речовина, яка очищає та захищає кровоносні судини від холестерину. І це найкраща профілактика тромбоутворенню та атеросклерозу.

Сало очищає судини від атеросклеротичних бляшок, допомагаючи утворенню в печінці «хорошого» холестерину та розщепленню «поганого». І все завдяки арахідоновій кислоті: у салі її вдесятеро більше, ніж у вершковому маслі!

Що стосується власне холестерину, то у свинячому салі його лише 90 мкг на 100 г продукту. Отож 1-2 скибочки сала шкоди не завдадуть, а метаболізм покращать.

Потрібні жирні кислоти і для вироблення гормонів. І особливу увагу на сало слід звернути дівчатам зі зниженим лібідо, порушеннями менструального циклу та безпліддям.

– Їсти сало бажано у першій половині дня, найкраще на сніданок, – зазначає пані Оксана. – Не варто споживати сало з хлібом – це шкідливий мікс жирів та вуглеводів. Оптимальна денна порція для здорової людини – 30-40 г. Щодо калорійності, то вона справді дуже висока: близько 800 ккал на 100 г. Але, по-перше, сала багато не з’їси. По-друге, калорії дуже повільно розщеплюються, зберігаючи надовго відчуття ситості. Якщо хочете забезпечити організму нормальний життєвий тонус, хороший імунітет, чудову розумову та фізичну діяльність, включіть сало у свій раціон!

You cannot copy content of this page