Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 28 березня
icon clock14.06.2021
icon eye42
НОВИНИ

Рятувальник Руслан Кайданюк – активний донор крові

14 червня у календарі знаменних дат почесне місце займає Всесвітній день донора крові. Коли порятунок людського життя йде на хвилини, незамінною стає донорська кров. Одна здача крові може врятувати кілька життів.

Вже 37 разів проходив процедуру здачі крові житель Зеленої Поляни Руслан Кайданюк. Від звання «Почесний донор» його відділяє лише 3 донації.

Активний донор Руслан Кайданюк 26 років працює рятувальником. Нині він – командир відділення 27 державної пожежно-рятувальної частини (смт Пулини). Вперше здав кров більше двадцяти років тому, ставши донором для свого товариша. Саме тоді і вирішив не полишати цю добру справу. Руслан Петрович зазвичай здає кров раз на два місяці, не більше 5 разів на рік. Коли хтось потребує донорської крові, завжди намагається допомогти, головне, щоб була перерва між донаціями.

Тим, хто хоче здати кров, але досі не наважився, Руслан Кайданюк радить: «Головне – перебороти свій страх і наважитися зробити це хоча б раз. А далі ця справа затягує. Організм оновлюється, починає працювати з новою силою, покращується самопочуття. Вже навіть відчуваю потребу здати кров. Невдовзі планую здійснити 38 донацію. Хочу довести справу до кінця і стати Почесним донором. Для цього кров потрібно здати 40 разів».

Руслан Петрович також розповів, що раніше здати кров було простіше, адже у Пулинах працювало відділення трансфузіології: «Разом з моїм колишнім колегою, теж активним донором Юрієм Голяком зазвичай здавали кров у Пулинській лікарні. Не потрібно було нікуди спеціально їхати. Лікар Василь Кравченко та медична сестра Ольга Кравченко організовували святкові заходи для донорів. Тоді мені вручили грамоту та подарунок як активному донору Пулинщини, – розповідає Руслан Кайданюк. – Тепер, щоб потрапити у Житомирський обласний центр крові, витрачаю ледь не пів дня, адже він знаходиться на іншому кінці міста. Думаю, з цієї причини донорів із Пулин значно поменшало».

Очільник Пулинського районного сектору Управління ДСНС України в Житомирській області Анатолій Павленко так розповідає про свого підлеглого Руслана Кайданюка: «Він – порядна людина, хороший працівник, зразковий сім’янин. За відповідальне ставлення до роботи неодноразово отримував грамоти та подяки від обласного та районного керівництва». Сам Р. Кайданюк говорить, що до виконання обов’язків рятувальника уже звик. Іншої роботи не шукає, заробітна плата теж влаштовує, бо ж «усіх грошей не заробиш, головне, щоб здоров’я було».

Після зміни у пожежній частині вдома на нього чекає велика родина. Руслан Петрович зі своєю дружиною Валентиною Степанівною у шлюбі вже майже 27 років. Разом вони виховали трьох доньок. Найстарша дочка – заміжня, і 1 червня, у день захисту дітей, подарувала батькам першого онука. Отож невдовзі своє 50-річчя Руслан Кайданюк зустрічатиме у новому статусі – дідуся. Напередодні ювілею бажаємо Руслану Петровичу, перш за все, здоров’я, здійснення усіх планів, серед яких – стати Почесним донором!

You cannot copy content of this page