Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 20 квітня
icon clock25.04.2022
icon eye40
НОВИНИ

Ринок праці в умовах війни: кількість вакансій для працевлаштування зменшилась у рази!

Житомирщина одна з областей, де внутрішньо переміщені українці знайшли прихисток від війни. Поволі звикаючи до нових умов життя, вони звертаються до служби зайнятості у пошуках роботи. Про ринок праці в умовах воєнного часу наш журналіст поспілкувався із заступницею директора, начальницею відділу надання соціальних послуг Пулинської районної філії Житомирського обласного центру зайнятості Ніною Пашківською.

Кількість внутрішньо переміщених осіб, які розмістились на території Пулинської громади, станом на 25 квітня становить 933 особи, у т. ч. 414 – працездатного віку, на території Курненської громади – 790 таких осіб, у т. ч. 350 осіб працездатного віку.

– Ми розуміємо, в якій складній ситуації опинились люди і робимо все можливе, аби допомогти їм швидше стати до роботи, – мовить Ніна Пашківська. – Фахівці служби зайнятості щодня обдзвонюють роботодавців, аби дізнатися про їхні потреби в працівниках і зібрати якомога більше вакансій.

Тісно співпрацюємо з роботодавцями, що проводять діяльність в інших містах та здійснюють підвіз до місця проведення робіт транспортом підприємства. Надаємо можливість заповнення анкет претендентами на вільні робочі місця в приміщенні філії, які потім надсилаємо на роботодавцю з метою пришвидшення їх  працевлаштування.

У ході співпраці з роботодавцями розповідаємо також про урядову програму фінансової підтримки працедавців, які забезпечують роботою внутрішньо переміщених осіб: вони отримають компенсацію витрат на оплату праці в розмірі 6500 грн за кожного такого працевлаштованого за перші два місяці їхньої роботи.

Ринок праці Житомирщини зазнав суттєвих змін під впливом війни: кількість вакансій і, відповідно, працевлаштування зменшилось у рази. За станом на 25 квітня в службі зайнятості Житомирщини зареєстровано 589 вакансій, по Пулинському району – 2 вакансії ( торік на цю дату відповідно 1854 вакансії і по Пулинах – 22 вакансії).

У професійному розрізі найбільше нині пропозицій праці для робітників з обслуговування й експлуатації технологічного устаткування і машин, кваліфіковані робітники з інструментом. Найбільш затребуваними працівниками є:

– трактористи-машиністи сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва;

– водії автотранспортних засобів;

– продавці продовольчих товарів;

– швачки;

– слюсарі-ремонтники;

– листоноші.

Для набуття статусу безробітного та отримання допомоги на випадок безробіття трудові відносини мають бути припинені. Для внутрішньо переміщених осіб це можна зробити в такий спосіб: надіслати роботодавцю нотаріально посвідчену письмову заяву про припинення трудових відносин з підтвердженням того, що ця заява надіслана рекомендованим листом.

Подати документи для реєстрації в службі зайнятості можна різними способами:

  • під час безпосереднього відвідування;
  • через сайт державних послуг «ДІЯ»;
  • через заповнення онлайн двох форм заяв за посиланням:

– щодо надання/поновлення статусу безробітного http://surl.li/bnzhc

– щодо призначення/поновлення допомоги по безробіттю http://surl.li/bnzhcf

  • скачати документи заяв, роздрукувати, сфотографувати та надіслати на inbox@es.dcz.gov.ua

You cannot copy content of this page