Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 25 квітня
icon clock13.10.2021
icon eye42
НОВИНИ

Під гул снарядів Катерина Рижук готувала для військових смачні страви

Наближається велике свято Покрови Пресвятої Богородиці, яке для українців – здавна шановане та значиме. Покрова вважалася покровителькою козацтва, тому саме у цей день віддають шану захисникам України. Цьогоріч Верховна Рада перейменувала державне свято День захисника України на День захисників і захисниць України. 14 жовтня офіційно вітатимуть чоловіків і жінок. Коли ворог переступив кордони нашої держави, багато з них не змогли залишитися вдома, а вирішили боротися за свою Батьківщину.

Захисниці, як і захисники, по-різному несуть військову службу: хтось – із автоматом у бліндажах, хтось – із аптечкою у медичних шпиталях, а хтось – з кухонним інвентарем на польовій кухні.

Коли у 2017 році Катерина Рижук з с. Стрибіж отримала наказ нести службу в зоні АТО (нині ООС), вона не злякалася і без вагань вирушила виконувати свій обов’язок перед Україною.

«В інженерно-аеродромний батальйон у м. Житомир призвалася у 2004 році. У військовій частині було місце кухаря, а я якраз закінчила училище та здобула спеціальність «кухаря-кондитера», – розповідає Катерина Рижук. – Тоді я не уявляла, що таке військова служба. Ми часто їздили на полігон, де відпрацьовували стрільби. Проходила у Миколаївській та Херсонській областях військові навчання, котрі часом тривали по два-три тижні. Маю звання «старший солдат», працювала старшим кухарем».

У місцях бойових дій Катерина перебувала з листопада 2017 до лютого 2018 року. На той час у військовослужбовиці вже було двоє діток – Тарас та Олександра, котрі вболівали та чекали на маму вдома: «Тоді ми з колишнім чоловіком вже були розлучені, тому про дітей піклувалися дідусь та бабуся. Дякую своїм батькам Вірі та Володимиру за підтримку і допомогу, поки я виконувала свій обов’язок», – поділилася захисниця.

У зоні АТО Катерина Рижук була кухарем. На третій лінії вогню, за 3-4 км від місця її дислокації, розривалися снаряди. Бійці облаштували кухню у закинутій хатині поблизу дороги на Донецьк. Катерина готувала на пічці, солдати та командир часто допомагали рубати дрова. Жінка намагалася приготувати смачні домашні страви: «Куховарила так, як роблю це для своїх рідних. Часто варила каші, супи, борщі, робила котлети, голубці, на свята – різноманітні салати. Приємно було бачити задоволені посмішки військових, вони хвалили і дякували за смачні обіди», – розповіла наша землячка.

Катерина Рижук разом з чоловіком Максимом та трьома дітками проживає у с. Стрибіж. Прослуживши 16 років і 7 місяців, вона звільнилася у резерв. Нині перебуває у відпустці по догляду за маленькою Анастасією. Жінка не виключає можливості, що повернеться на службу, коли донечка підросте. Дівчатам, котрі хочуть служити, Катерина радить не зволікати та захищати Україну.

Напередодні Дня захисників і захисниць України Катерина Рижук бажає усім безхмарного неба, спокою та миру. Вона мріє, щоб діти не були свідками обстрілів, щоб могли милуватися квітучими просторами та жити у країні без війни.

You cannot copy content of this page