Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 18 квітня
icon clock18.06.2020
icon eye80
НОВИНИ

П’ять проблемних доріг Пулинщини, на які найбільше нарікають люди

Які є дороги проблемними у Пулинському районі? З таким запитанням ми звернулися до мешканців краю у різні групи соціальної мережі Фейсбук. За кілька днів отримали понад сотню коментарів – емоційних, з обуренням та наріканнями, надіями, що шляхи відремонтують. Люди мріють у їхніх населених пунктах про гарні дороги, як, приміром, в Очеретянці.

Про дороги та перспективи їх ремонту – читайте у нашому антирейтингу.

1 місце. Дорога до Кошелівки
Зіпсовані сотні машин, нецензурні слова з вуст навіть найкультурніших водіїв і пасажирів, і … згублені зуби велосипедистів десь серед ям або опісля підскакування на «пральній дошці» з відсіву. Дорога від Пулин до Кошелівки упродовж десятиріч є чи то тернистим шляхом до раю, чи то земним пеклом.

17 червня ми вирушили до Кошелівки, щоб проїхатися однією з найпроблемніших доріг району. Якраз цього дня тут працював грейдер, дещо розрівнявши її. Коли поверталися з Кошелівки до Пулин, зустріли його за роботою. Водій розповів, що в цілому прогрейдерував близько 30 кілометрів (в обидві сторони).

Врешті ця проблемна дорога, що перебуває на балансі Житомирської облдержадміністрації, увійшла до переліку тих, які будуватимуть і ремонтуватимуть у 2020 році. Про це повідомив Пулинський селищний голова Олександр Гаврилюк.

-Проект готовий, після тендеру мають почати будівельні роботи, – розповідає очільник громади. – Пулинська селищна рада зобов’язалася долучитися до будівництва вартістю близько 50 мільйонів гривень і співфінансувати 2 мільйони гривень. – Поки відбудеться капітальний ремонт, ми кілька разів на рік грейдеруємо дорогу до Кошелівки, щоб хоч якось там можна було їздити. Шукаємо різні шляхи та способи, щоб пустити грейдер.

-Тендерну процедуру провели, визначають переможця. Плануємо, що роботи за проектом «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення С061701 (Пулини-Ужівка через В’язовець, Кошелівку, Радецьку Болярку) км 0+000 – км 5+000, Житомирської області» розпочнуться протягом місяця, – повідомив головний спеціаліст відділу експлуатації, утримання та безпеки дорожнього руху управління розвитку автомобільних доріг загального користування місцевого значення та інфраструктури Денис Хоронжевський. – Від нульового до 5 кілометра на дорозі від Пулин до В’язовця буде капітальний ремонт, а з 5 до 20 кілометру – щебеневе профілювання.

-Якби порахувати всі ті листи, які ми куди тільки не писали, щоб нам поремонтували дорогу, – то ними якраз можна було б викласти отих 5 кілометрів, що будуватимуть, – сказав в.о.старости Кошелівського старостинського округу Станіслав Климчук. – Не можемо повірити, що це нарешті станеться. Постукаю по дереву, щоб не зурочити!

Тверде покриття планувалося вже кілька разів, доходило до проекту. Але не щастило. Років 8 тому залучили інвесторів і 2,5 тисячі тонн відсіву підсипали від Пулин до Радецької Болярки. Хоча це «не наша» дорога, вона на балансі облдержадміністрації, але намагалися хоч трохи вирівняти цей шлях. І грейдери шукали, кошти на солярку. Щороку по 300-400 тонн додавали відсіву. Але грейдерування вирішує проблеми ненадовго, бо після дощів – знову ями. На таких тимчасових «ремонтах» дорога до Кошелівки вже приблизно 50 років.

2 місце. Від Соколова до Очеретянки

Ще одна дорога місцевого значення, на яку нарікають і називають жахливою. Як тільки закінчується ідеальна очеретянська дорога, яку не так давно капітально відремонтували, з нею разом завершується і цивілізація.

-Дорога від Соколова до Очеретянки – це дорога облдержадміністрації, – говорить Соколівський сільський голова Анатолій Колесник. – Але нею їздять наші люди. Вона в такому стані, що місяць тому ми направили туди грейдера, заплатили близько 4 тисяч гривень. Робота грейдера за годину коштує 900 гривень. Грейдерування не вирішує проблеми. Трохи краще на кілька днів – а потім знову те саме.

Людям все одно чия то дорога і на чиєму балансі. Вони в нас питають, чого ми нічого не робимо. Така сама ситуація по теньківській дорозі. Радіємо, що зараз працівники «Автомагістралі» за замовленням облдержадміністрації роблять по Соколову ремонт дороги – від траси Київ-Чоп, закінчують міст. Дуже задоволений співпрацею і спілкуванням з Денисом Хоронжевським – спасибі йому велике!

3 місце. Слобідська дорога

З’їхавши з траси Киї-Чоп, потрапляємо до села Слобідка. Жителі нарікають на свою жахливу дорогу, особливо на мості через річку Тартак. Вибоїни такі, що через них уже проблемно їхати.

-Минулого року там сталася ДТП зі смертельним наслідком для водія транспортного засобу, – розповідає Василь Заріцький. – Але на сьогодні «віз» і нині там. На центральній вулиці рани мають глибину від 5 до 15 сантиметрів.

-З дорогами як було сумно, так і досі лишається, – говорить Курненський сільський голова Леонід Корзун. – Слобідська дорога – місцевого значення, знаходиться на балансі Житомирської облдержадміністрації. На мості вона аварійна. Ремонт там робили десь на початку 2000-х років. Витрачати кошти місцевого бюджету на неї не можемо – буде нецільове використання. Теоретично ми могли б засипати ями щебенем, але не виключено, що це тільки погіршить ситуацію: камінці можуть відлітати і спричинити пошкодження транспортних засобів чи навіть ДТП.

Два тижні тому ми написали листи в облдержадміністрацію, нам відповіли, що дорога включена в графік. І в кінці червня-на початку липня там і по всій Курненській ОТГ проведуть поточний ремонт. Взагалі місцеві дороги, що відносяться до облдержадміністрації, в жахливому стані. Тетірка – «убита», проблемний Старий Майдан. Надіялися, що в цьому році капітально відремонтують дорогу Стрибіж-Грузливець-Калиновий Гай. Але в державі вирішили будувати дороги протяжністю 5 км, а ця дорога не відповідає такому кілометражу. Сказали нам чекати – чекаємо. Можливо, доцільно було б передати місцеві дороги разом з фінансуванням на баланс ОТГ. У нас не були б зв’язані руки – ми б дороги швидше відремонтували, і асфальт поклали б. Бо з кого питають люди і на кого нарікають за дороги? На місцеву владу.

4 місце. Вулиця Покровська, Пулини
Частина цієї вулиці асфальтована, де можна побачити великі ями. А місцями – вона підсипана відсівом, тут кілька разів на рік проходить грейдер. Після дощів рясніють лунки, по яких стрибають автомобілі.

«Це жахіття, а не дорога!», «Вулиця Покровська – це яма на ямі!» обурено діляться з нами пулинці.

Пулинський селищний голова Олександр Гаврилюк розповів, що ремонт дороги по вулиці Покровській був у планах на цей рік.

-Вона – одна з першочергових комунальних доріг, які будемо ремонтувати, – говорить очільник громади. – Але ситуація змінилася: ремонт у Пулинській школі+капітальний ремонт Кошелівської дороги+коронавірус = це в сумі означає, в цьому році дороги по вулиці Покровській, як і на інших, швидше за все, не буде. Ми планували також ремонт тротуарів. Але коронавірус вніс свої корективи і негативно відобразився на виконанні бюджету. Та кошелівську дорогу, ремонт якої селищна рада буде співфінансувати, маємо зробити – люди цього чекали дуже багато років! Пулини мусять потерпіти.

5 місце. На Ясну Поляну

Починаючи в Пулинах від каплички, у напрямку села Ясна Поляна пролягає асфальтована дорога. На ній у декількох місцях якісь незвичайні кроти підняли асфальт, утворивши пагорби та колії. А ближче до Ясної Поляни бачимо ями, в які не раз потрапляли водії колесами своїх транспортних засобів, гнули диски.

-Це теж дорога місцевого значення, на балансі облдержадміністрації, – говорить Олександр Гаврилюк. – Ми написали листи в ОДА з приводу цієї дороги.

Якщо дорога вашої вулиці чи населеного пункту не потрапила до нашого рейтингу найпроблемніших – не ображайтесь. Про них знають представники влади та органів місцевого самоврядування. Щороку на дорогах району працює техніка. Є гарні ділянки, зроблені в минулі роки. Дасть Бог, колись дійде черга, буде свято і на вашій вулиці.

You cannot copy content of this page