Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 28 березня
icon clock03.05.2022
icon eye28
НОВИНИ

Платити чи махнути рукою: як бути з кредитом, який взяли у мирний час?

Воєнний стан вніс значні корективи в усі сфери життєдіяльності країни. Спеціально законодавець врегулював роботу небанківських фінансових установ, котрі займаються кредитуванням і банків. Розуміючи складнощі для громадян у цей тяжкий період, було прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15 березня 2022 № 2120-IX, який набув чинності 17 березня 2022 року. Зміни, що були внесені цим Законом, здобули загальновідому назву «кредитні канікули». Саме про них нашому журналісту розповіла заступниця директора Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Парійчук.

Чим законодавчі зміни полегшать становище боржників за кредитами?

– Люди не будуть нести відповідальність перед кредитором, якщо допустять прострочення зобов’язання за кредитом.

У випадку прострочення кредитних зобов’язань позичальник коштів звільненений від обов’язкових штрафів, пені та інших платежів, що передбачені договором кредитування.

Штрафи, пеня та інші платежі за кредитом, що були нараховані з 24 лютого 2022 року за прострочення кредитних зобов’язань, мають бути списані.

Якщо людина не виконує зобов’язань за кредитом, заборонено підіймати процентну ставку за користування ним. Але не тоді, коли змінювана процентна ставка вже вказана у кредитному договорі.

Які особливості застосування «кредитних канікул»? Чи встановлюються вони автоматично і для всіх?

– Слід окремо зазначити, що Закон визначає спеціальний період своєї дії – він поширюється на період воєнного стану та на 30 днів після припинення або скасування воєнного стану. Також не варто вважати, що кредит тепер можна взагалі не повертати, оскільки, кредитні канікули це лише відстрочка для погашення заборгованості через особливі несприятливі умови в країні. Також не передбачене скасування відсотків за користування кредитом, нарахування відсотків кредитором буде законним. Якщо ви маєте змогу погасити заборгованість, робіть це, оскільки борг доведеться повертати раніше чи пізніше.

Національний банк України наголошує, що застосування «кредитних канікул» не віднесено до обов’язку банку чи фінансової установи, вони застосовують дані норми за окремою домовленістю із клієнтом. Якщо у вас є кредитна заборгованість у період воєнного стану та відсутня можливість її погасити, зверніться до установи, що видала вам кредит і домовтеся про застосування для себе положень «кредитних канікул». Великі та малі банки України розробили власні умови на період воєнного стану.

You cannot copy content of this page