Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 25 квітня

Не хочуть вмирати: на Пулинщині люди масово почали вакцинуватися від коронавірусу

Нині невпинно зростає кількість хворих на COVID-19. За останній місяць (з 20 вересня по 20 жовтня) на Пулинщині виявили 174 нових випадки коронавірусу та шестеро осіб померли від ускладнень недуги. Зважаючи на цю тривожну статистику, люди почали значно активніше вакцинуватися. Про це нашому журналісту розповів очільник комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Пулинської селищної ради Роман Лісіцький.

– Лікування, яке застосовують у медзакладах, спрямоване на усунення певних симптомів недуги, – каже Роман Лісіцький. – Інфікуватися коронавірусом може людина будь-якого віку незалежно від статі. COVID-19 є дуже небезпечним для людей з хронічними захворюваннями (бронхіальна астма, діабет, гіпертонія, онкологічні захворювання тощо). Саме тому щепитися – це означає захистити своє життя. У стаціонарному пункті щеплень, який знаходиться на четвертому поверсі поліклініки, минулого тижня зробили 90 ін’єкцій, а 18 і 19 жовтня – 100!

Протягом вересня в медичній установі ін’єкції отримали 470 людей, а від початку жовтня – 333.

– Завдання щеплення полягає в тому, щоб ефективно запобігти тяжкому перебігу хвороби, ускладненням і смерті. Отримавши ін’єкцію, людина, навіть якщо і захворіє, то перенесе хворобу легше: швидше за все, вона не потребуватиме кисневої терапії та не потрапить до лікарні, – зазначає Роман Лісіцький. – У нашій області станом на 19 жовтня серед загальної кількості людей, які померли внаслідок ускладнень коронавірусної недуги – 2171, тільки троє були вакциновані.

Які вакцини нині є в наявності медичної установи?

Маємо дві вакцини. AstraZeneca – векторна, її розробила шведсько-британська компанія AstraZeneca разом із Оксфордським університетом. AstraZeneca виготовляють в Європейському Союзі, Великій Британії, Республіці Корея. Для повної імунізації потрібно отримати дві дози з інтервалом 28 днів.

CoronaVac інактивована вакцина, яку розробила китайська біофармацевтична компанія, що займається дослідженням, розробкою, виробництвом і продажем вакцин для захисту людини від інфекційних захворювань. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози з інтервалом у 14-28 днів.

Чи потрібно вакцинуватися тим, хто вже перехворів на COVID-19?

– Так. Зважаючи на те, що можна повторно інфікуватися COVID-19 й отримати серйозні ризики для здоров’я, потрібно вакцинуватися, навіть якщо перехворіли.

Які можуть бути реакції на вакцину?

– Може бути підвищення температури, біль та/або почервоніння в місці ін’єкції після першої дози. Для деяких вакцин більш вираженою є реакція після введення другої дози. Одні вакцини викликають реакції в молодших людей, а інші – у старших. Тяжка алергічна реакція – анафілактичний шок – на вакцину вкрай рідкісна. Вона може проявитися в перші секунди чи хвилини після щеплення. Саме тому вас попросять затриматися в пункті щеплення ще пів години, щоб у разі серйозної алергічної реакції (анафілактичного шоку) вам надали вчасну і правильну медичну допомогу.

Якщо людина хворіє, чи потрібно чекати одужання, щоб вакцинуватися?

– Якщо ви маєте симптоми застудних захворювань, наприклад, нежить, кашель, підвищення температури чи слабкість, це потенційно може бути COVID-19 навіть у разі негативного результату тесту. Тож людині з такими симптомами або з підтвердженим COVID-19 варто дочекатися одужання. Адже, прийшовши на щеплення, такі люди можуть інфікувати інших відвідувачів та працівників. Саме тому спочатку слід одужати, а потім приходити на вакцинацію. Інших причин для відмови від вакцинації немає.

– Як діяти після вакцинації?

– У людини після вакцинації може підвищитися температура, виникнути біль у місці ін’єкції. Це нормальні реакції на вакцину, які проходять за 1-2 дні. Часто за реакцію на вакцину приймають симптоми інших захворювань, що збігаються в часі із щепленням. Наприклад, може погіршитися хронічне захворювання або з’явитися інше. Якщо вас щось непокоїть (наприклад, погано збивається температура, не минає набряк руки або біль у місці ін’єкції чи з’являються інші небезпечні симптоми, що не пов’язані з вакцинацією), зателефонуйте сімейному лікарю.

 

You cannot copy content of this page