Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 18 квітня
icon clock17.10.2021
icon eye29
НОВИНИ

Місцеві вибори в Естонії очима пулинської журналістки

У неділю, 17 жовтня, в Естонії проходять муніципальні вибори. Про їх особливості дізналися українські журналісти, в тому числі з Пулин, перебуваючи в Естонії 13-18 жовтня з навчальним візитом за сприяння Українського кризового медіа-центру та Естонського центру Східного партнерства.
Проголосувати на виборах в Естонії мають право особи віком від 16 років. Зробити це можна не лише на виборчій дільниці, а й за допомогою комп’ютера, взявши участь в електронному голосуванні. Також комісія прибуде зі скринькою та бюлетенями додому до виборця, який не може дістатися за станом здоров’я до дільниці або проголосувати через Інтернет. З 11 по 16 жовтня відбувається попереднє голосування. День виборів – 17 жовтня.
Ми побували на виборчих дільницях у місті Тарту. Одна з них розташована у великому і добре оснащеному, опалюваному наметі. Друга розмістилася у великому в торгівельному центрі. Журналісти були вражені відкритою й активною агітацією в останній день перед виборами.  У місті стояли палатки, прихильники однієї з партій прямісінько перед мерією проводили мітинг. Вулицями їздили автівки із портретами кандидатів у мери, до нас підходили агітатори та пропонували газети і листівки.

Як пояснив колишній посол Естонії в Україні Тііт Мацулевич, який люб’язно супроводжував нашу групу, ”дні тиші” в Естонії відсутні, бо в них немає логіки і потреби.

Агітувати можна навіть у день виборів. Забороняється це робити лише в приміщенні виборчої дільниці.
В Естонії існує попереднє голосування, електронне голосування і волевиявлення в день виборів.
-Якщо людина віддала свій голос під час електронного голосування, вона може змінити свій вибір, –  розповів  Тііт Мацулевич. –  Наприклад, людині подобався якийсь кандидат з певної партії. Виборець проголосував у понеділок, а у середу дізнався про партію чи кандидата щось негативне і передумав. Він може знову проголосувати, анулювавши свій попередній вибір. Або може прийти на дільницю і заповнити бюлетень. Тоді електронне голосування втрачає свою силу.
У Тарту працює 10 виборчих дільниць. Населення міста – це майже 100 тисяч мешканців і близько 20 тисяч студентів. Житель міста, який тут зареєстрований, може прийти до будь-якої дільниці, яка йому найзручніша. Є пристосовані кабінки для людей з інвалідністю. В комісії нараховується 12 членів, але під час нашого візиту на дільницях їх було значно менше.
Нам відповіли, що немає необхідності всім членам тут сидіти. Виборців приходить небагато, натовпу нема. Тож працюють по черзі, а інші колеги можуть піти попити кави.
Поліції на дільницях і поруч них ми не побачили. На одній з дільниць була представниця приватної охоронної фірми, яка стежить за безпекою учасників виборів. Поліцію можуть викликати лише у разі надзвичайної ситуації.
Голосувати можуть не тільки громадяни Естонії та Євросоюзу, а й особи, які мають довготривалий дозвіл або постійне право на проживання в Естонії.
Про місцеві вибори говорили ми і з діючим мером Тарту Урмасом Клаасом, який сподівається й надалі обіймати посаду мера та продовжувати започатковані проєкти з розвитку давнього міста, що є інтелектуальною столицею Естонії та столицею європейської культури.
– Зараз у нас обирається 49 депутатів  у міську раду, –  зазначив пан Урмас. -Представлені кандидати від 7 партій. Та партія, яка набере найбільше мандатів, вестиме переговори з іншими політичними силами, щоб організувати коаліцію. Мера і віце-мерів обирають у міській раді депутати, а не жителі міста. Всього є 6 віце-мерів, які займаються різними напрямками роботи.
-Я вже пройшов електронне голосування, коли кілька днів тому був в Україні, –  поділився Тііт Мацулевич.
17 жовтня вибори визначать життя на місцях на найближчі 4 роки. Самі естонці думають, що волевиявлення буде досить передбачуваним і спокійним.

 

You cannot copy content of this page