Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 25 квітня
icon clock08.11.2021
icon eye33
НОВИНИ

Мобільно-оперативна група перевіряла роботу магазинів в умовах карантину

8 листопада на території Курненської та Пулинської громад працювала мобільно-оперативна група, яка здійснювала перевірку роботи закладів торгівлі в умовах карантинних обмежень “червоної” зони.

Очільник Пулинського управління Держпродспоживслужби Олександр Лігута та головні спеціалісти Роман Кравченко й Олег Романюк, дільнична офіцерка поліції Наталія Григорчук і наша журналістка цього дня побачили в яких умовах працюють магазини в селищі Курне, селах: Курне, Мартинівка і Ягодинка.

Для села торгівельний заклад – це можливість в одному місці придбати усі товари першої необхідності, продукти харчування, одяг, взуття, миючі засоби, посуд тощо. Виглядають такі магазинчики як рукавичка: на невеликій площі місцеві підприємці намагаються розмістити максимум товару, на який є попит у земляків, щоб задовольнити будь-які запити і потреби населення. Ці місця є одними з найбільш відвідуваних в селах. Саме тому і зобов’язані власники і продавці задля власного здоров’я та безпеки відвідувачів дотримуватися санітарних правил і карантинних обмежень.

Учасники мобільно-оперативної групи переглядали журнали контролю температурного режиму, який щоденно перед початком роботи повинні заповнювати, вимірявши температуру свого тіла, всі працюючі в торгівельному закладі. Хтось, розгубившись, не міг знайти і показати градусник. Хтось забув журнал удома. Хоча він має завжди бути в магазині. На прохання принести журнал з дому, поки група почекає, продавчиня сказала, що не має ключів від своєї хати.

Серед порушень і недоліків, які виявили, були: відсутність розмітки на підлозі (або вона в такому затертому стані, що майже непомітна), графіків вологого прибирання, незнання в яких пропорціях потрібно розводити дезінфікуючі засоби з водою, аби не нашкодити своєму здоров’ю та водночас зберегти властивості засобу. Перевіряючі радили обов’язково читати інструкцію перед застосуванням дезрозчинів і чітко її дотримуватися, не виявляючи ініціативи та фантазії.

Цікавилися як часто продавці проводять вологе прибирання, змінюють маски та рукавички. Просили показати 5-денний запас засобів захисту. Нагадували про необхідність обслуговування відвідувачів лише у масках. Навіть вакцинація від коронавірусу не звільняє від обов’язковості носіння масок. У разі обслуговування відвідувачів без цих засобів захисту продавець змушений буде сплатити штраф.

Хтось так відповідально підходить до своєї роботи, що міряє температуру щодві години. Хоча достатньо одного разу на день перед початком зміни переконатися, що температура тіла не вище 37,2 градусів. Хтось ретельно і часто миє руки та дезінфікує – нам пропонували їх понюхати, щоб пересвідчитися, що вони пахнуть дезрозчином.

У кожному з відвіданих магазинів працівники Держпродспоживслужби нагадували про постанову Головного державного санітарного лікаря № 17, в якій описані протиепідемічні заходи при торгівлі продовольчими і непродовольчими товарами на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби. За півтора року чинності постанови, після кількаразового відвідування представниками Держпродспоживслужби цих торгівельних закладів із роз’яснювальною роботою, вони відмічають, що порушень усе одно чимало. Продавці та власники магазинів обіцяли обов’язково виправити всі виявлені недоліки.

You cannot copy content of this page