Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 28 березня

Жителі Ягодинки об’єдналися в прагненні мати свою пожежну водойму та місце для відпочинку

Бувають плани на день, на тиждень і на все життя. Є мрії однієї людини. А є мрії, які об’єднують ціле село, людей різного віку. Так і прагнення мати свою водойму згуртувало жителів села Ягодинка. Щоб було де брати воду в разі пожежі та відпочити родинами, покупатися в теплі літні дні та порибалити.

Про цю ініціативу ми дізналися з нещодавно створеної у Фейсбуці групи села Ягодинка. З початку липня цього року до неї долучилося вже понад 100 учасників. Постійно ведеться активне та емоційне спілкування. Зв’язавшись з адміністраторкою групи Діаною Халіловою, домовляємося про розмову в Ягодинці.

Вечірньої пори Діана з чоловіком Сергієм на велосипедах їдуть попереду і показують шлях до своєї мрії – водойми. Колись тут минало дитинство багатьох ягодинців. І нині вони дуже хочуть відродити зарослу очеретом водойму, з якою пов’язані світлі та гарні спогади.

Як виникла ідея відродити занедбану водойму

Діана Халілова розповіла як виникла ідея відродження ставка у Ягодинці

-Поїхали ми в Хорошів відпочивати на «Марічку». Подумали, ну чому маємо так далеко їздити? Хіба не може і в нас так бути? Років 15 тому на нашому ставку купалися люди, – ділиться Діана Халілова. – Ми організували ініціативну групу, створили на початку липня групу в мережі Фейсбук – нині в ній перебуває вже 100 учасників. До нас почали приєднуватися люди, багато погодилися і теж хочуть мати водойму – для гасіння пожеж та відпочинку. Ми з моєю колегою Іриною Колесник займаємося збором коштів. Половину Ягодинки пройшли, збирали кошти і у Веселому. З Пулин теж є люди, які хочуть приєднатися і допомогти. Люди не відмовляються, дають кошти. Навіть додому приносять. Бабусі теж здають, кажуть, що влітку до них приїжджають онуки з міста, то теж будуть відпочивати тут.

Надіємося, що до кінця літа нам вичистять ставок. Хочемо все вичистити, зробити гойдалки, альтанки.

Дощ стихає, до ставка прибувають ще люди. До нашої розмови приєднуються Дмитро Дідковський та Лариса Згодзінська.

Дмитро Дідковський зазначає, що біля водойми зустрічається з потенційними підрядниками

-У нас село не найгірше – знаходиться біля райцентру. Треба щось хороше робити в себе. І церква у нас нова гарна, і газ, і молоді багато, – каже Дмитро Дідковський. Чоловік розповів, що ініціативна група поділила між собою обов’язки і кожен відповідає за певний напрямок.

-Ми провели збори громади, написали заяву в селищну раду, зібрали підписи. Депутат Михайло Ільчук передав заяву до Пулинської селищної ради, – мовить далі Дмитро. – Село зацікавлене, щоб провести благоустрій ставка. Спочатку його треба очистити. На сесії селищної ради мають розглянути питання щоб цю водойму взяти на баланс як пожежну. Я займаюся пошуком підрядника, який зможе очистити ставок. Маємо 14 пропозицій. З кожним потенційним виконавцем ми зустрічаємося тут, щоб він міг оцінити обсяги і тривалість роботи. Озвучили нам різні суми: від 50 до 270 тисяч гривень. Одні рахують по кубатурі оплату з розрахунку 30 грн/куб, інші виставляють погодинну оплату – від 600 до 1100 гривень за годину. Хтось обіцяє зробити очищення за 4 дні, хтось каже, що треба 8 днів. Є фахівці, готові працювати світловий день – від 7 до 21 години.

Щоб техніка могла працювати, на другому березі водойми потрібно вирізати дерева і кущі – пройти 15-метрову смугу. Але поки не знаємо, чия це територія. Якщо Пулинського лісгоспу АПК, то треба узгоджувати це питання з ними, – зазначає Д. Дідковський.

А ще у мріях Дмитра – запустити згодом в оновлену водойму малька. Щоб дорослі і юні жителі Ягодинки могли рибалити. Звісно, треба буде стежити за порядком. Приміром, як в організації «Пулинські рибалки», до складу якої Дмитро входить.

-Село згуртувалося, і в цьому великий плюс. Будемо виходити і працювати фізично – хто що вміє та може, буде робити. Разом ми зможемо багато!

Лариса Згодзінська уявляє як у цьому мальовничому тихому місці буде затишно відпочивати, коли ще й благоустрій проведуть.

-Головне зараз – вичистити ставок, а благоустрій – це вже пізніше, –говорить Лариса Згодзінська. – Вже потім можна буде зробити пісочниці для дітей, лавки, пеньочки поставити, смітник облаштувати. Дуже сподіваємося, що нам усе вдасться.

На мілині, що нині потопає в густих заростях очерету, у дитинстві навчився плавати Володимир Адамович. З камери впав у воду, поборсався у воді – так і почав пливти. А до нього тут же навчився плавати його старший односелець Анатолій Григоренко. Сумно їм тепер дивитися на цю занедбану водойму.

Мріють й інші мешканці Ягодинки, які поступово прибували до водойми і долучалися до нашої розмови, що невдовзі знову зможуть тут відпочивати.

Посадовці – про ідею жителів Ягодинки

Депутат селищної ради Михайло Ільчук у телефонному режимі розповів, що активна молодь села виступила з такою гарною ініціативою зробити порядок на зарослій очеретом водоймі. Спочатку жителі села хотіли щоб ця водойма була зоною відпочинку. Але її можна офіційно визнати лише пожежною. Бо для водойм, які є офіційними місцями відпочинку, дуже багато вимог і потрібно ще більше коштів.

-Пожежної водойми в селі немає. Річка пересохла. З неї пожежна машина не набере води. Пожежникам доводиться їхати по воду в Пулини. У цьому ставку діти колись купались. А сучасна молодь їде в інші населені пункти, в тому числі на кар’єр у Грузливець, – каже Михайло Ільчук. – Хай краще наші діти в себе в селі купаються. Водночас при вирішенні питання водойми ми і проблему зі сміттям, що знаходиться неподалік, вирішили б. Селищна рада пішла нам назустріч, підтримує нашу справу. Тож на найближчій сесії розглянемо питання пожежної водойми в Ягодинці. Водойма чимала – довжиною близько 200 метрів і шириною приблизно 20 метрів.

Усі бажаючі допомогти можуть долучатися – треба будуть і робочі руки, і техніка, і кошти.

Пулинський селищний голова Олександр Гаврилюк підтвердив, що селищна рада отримала заяву від жителів Ягодинки, спілкувалися з Михайлом Ільчуком на тему водойми.

-Ми готові посприяти у вирішенні питання водойми в Ягодинці. Я думаю, що кошти в сумі до 50 тисяч гривень відшукаємо, підключимо спонсорів, – говорить Олександр Гаврилюк. – Ці кошти спрямуємо на очищення водойми. Ягодинці можуть самостійно шукати підрядника і домовлятися, але це має бути офіційно зареєстрований підрядник, з відкритим банківським рахунком. Ті гроші, що населення здає, зможуть використати на благоустрій території.

На сесії селищної ради ми приймемо рішення про включення цієї водойми в перелік пожежних водойм. Сесія відбудеться 6 серпня. Офіційно робити її зоною відпочинку не можемо, бо дуже багато вимог, ми розуміємо, що це нереально. Але навіть на очищеній і облаштованій пожежній водоймі жителі зможуть відпочивати.

Люди виявили бажання вирубати кущі та дерева на березі водойми. Але коли ми подивилися карту, то задалися питанням: чий ліс поруч? Насамперед треба було з’ясувати хто власник, щоб потім не було проблем. Хоча там за стільки років уже самосів, проте необхідно все юридично грамотно провести. Зв’язалися з лісниками, кажуть, що це територія лісгоспу. Тому люди не мають права самостійно зрізати ліс.

Начальник районного сектору Управління ДСНС Анатолій Павленко каже, що із забором води в Ягодинці дійсно проблема. У разі пожежі пожежний автомобіль набирає воду у річці, якщо ж вона пересихає, то доводиться їхати в Пулини. Втрачається при цьому дорогоцінний час. Пожежна водойма в селі потрібна.

-Насамперед щоб цю водойму визнати пожежною, потрібно її обов’язково очистити, – зазначає головний рятувальник району. – Затим ми її перевіряємо, у разі недоліків даємо ОТГ рекомендації по їх усуненню. І ставимо на облік як пожежну. Селищна рада зацікавлена у вирішенні питання ягодинської водойми, працює ініціативна група з місцевих жителів. Тож сподіваємося, що до кінця серпня в Ягодинці буде офіційна пожежна водойма.

-Звичайно, пожежна водойма потрібна, – вважає головний лісничий Пулинського лісництва Роман Ярошенко. – Ми одержали лист щодо пожежної водойми в Ягодинці. Допоможемо усім, що від нас залежить, зі свого боку все зробимо. Єдине, що потрібно, аби люди самовільно не проводили там вирубку. На своїй території рубку проводимо ми.

 

Мрії неодмінно здійснюються, робота в них така. А якщо до справи долучаються активні та небайдужі люди, то вона обов’язково вдасться! Якщо ви маєте бажання та можливість допомогти ягодинцям у здійсненні їхньої мрії, долучайтесь.

Кошти можна перерахувати на картку за такими реквізитами:

5168 7573 4796 6832 (Діана Халілова)

You cannot copy content of this page