Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 29 березня
icon clock15.12.2021
icon eye123
ІНТЕРВ'Ю НОВИНИ

День працівників суду: які резонансні справи розглядали представники районної Феміди?

Щорічно 15 грудня судді, їхні помічники та інші працівники Феміди відзначають свій професійний день. Наш журналіст завітав до районного суду та дізнався про найбільш гучні справи, які розглядали під час судових засідань.

– З 1 січня по 6 грудня 2021 року у провадженні суду перебувало 1288 справ, з яких 230 кримінальних, 418 цивільних і понад 600 про адміністративні правопорушення. За керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння 41 правопорушника притягнуто до адміністративної відповідальності та накладено штрафи в розмірі 10200 та 17000  грн, в залежності від часу вчинення правопорушення, та 26 водіїв позбавлено права кермування на 1 рік, – розповідає голова Червоноармійського районного суду Василь Лотуга. – У 2021 році серед цивільних проваджень завершили розгляд справи, яка стосувалася усунення перешкод у вихованні та спілкуванні з дитиною.

– Василю Федоровичу, розкажіть подробиці цієї цивільної справи.

Улітку 2020 року до суду звернувся батько, який окремо мешкав від своєї доньки, – мовить Василь Лотуга. – Малолітня дівчинка проживала зі своєю матір’ю, яка чинила перешкоди батьку у спілкуванні та участі у вихованні доньки, не виконуючи при цьому рішення органу опіки та піклування Пулинської селищної ради. Розглянувши цю справу, весною 2021 року суд ухвалив рішення, що до досягнення дитиною семирічного віку батько може бачитися з дочкою у присутності матері двічі на тиждень, а також на день народження та великі релігійні і державні свята у визначені години. Після виповнення дитині 7 років, зустрічі можливі без присутності матері. Матір також зобов’язано не чинити перешкод у спілкуванні доньки із сестрами по лінії батька, які проживають з останнім.

Чи розглядали у суді справи щодо дорожньо-транспортних пригод, у яких водії перебували у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння?

У цьому році ухвалили рішення щодо ДТП, яке сталося у 2017 році. У селі легкове авто зіткнулося з деревом. Унаслідок удару загинув пасажир автівки. Водій свою вину визнав частково та заперечував, що був за кермом напідпитку. Утім результати дослідження після аварії показали вміст алкоголю у крові. Тому хлопця визнали винуватим у скоєнні кримінального правопорушення і призначили покарання у вигляді позбавлення волі на п’ять років і шість місяців.

– У суспільстві найбільш резонансними справами вважаються ті, які пов’язані з корупцією. На яких етапах розгляд цих кримінальних проваджень?

Червоноармійським районним судом протягом поточного року розглянуто дві таких справи. Перша з них стосувалася отримання значної суми коштів (кілька тисяч доларів) посадовцем. Восени 2020 року чоловіка, який отримав неправомірну вигоду, визнали винним і призначили покарання – позбавлення волі на строк п’ять років із конфіскацією майна. Нині вирок не вступив у силу, оскільки обвинувачений оскаржив його до апеляційного суду.

Ще по одному провадженню вина посадовця під час судового розгляду не була доведена. Вирок районного суду набрав законної сили, однак крапку у справі має поставити Верховний суд, який за касаційною скаргою прокурора розглядає справу.

– Що побажаєте колегам напередодні свята?

Колектив нашого суду – це відповідальні люди, об’єднані спільною метою, досвідчені, енергійні і кваліфіковані спеціалісти, які словом і ділом служать Закону, люблять та сумлінно виконують свою справу. Тож нехай Ваш професіоналізм і відданість обраній справі допомагають приймати виважені рішення та стануть запорукою зміцнення авторитету і підвищення рівня судової влади. З нагоди свята бажаю Вам, шановні працівники суду, нових вагомих здобутків та успіхів у почесній справі служіння Закону та народу України!

You cannot copy content of this page