Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 29 березня
icon clock12.10.2021
icon eye30
НОВИНИ

Громади регіону мають прагнути до спроможності

12 жовтня у режимі онлайн відбувся пресбрифінг Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Житомирській області «Рік роботи громад Житомирщини». Представники офісу Василь Невмержицький, Дмитро Клименко, Георгій Федорук, Валерій Мікуліч розповіли про успіхи та проблеми громад регіону за перший рік роботи після виборів 25 жовтня 2020 року.

– У 2021 році 8 громад Житомирської області передадуть до держбюджету реверсну дотацію. Водночас 48 ТГ отримують вирівнювальну дотацію у розмірі понад 422 мільйони, – розповів радник із місцевих фінансів та управління Георгій Федорук.

Він продемонстрував слайд, де на першому місці за рівнем дотаційності бюджетів на Житомирщині знаходиться Курненська громада (40,8 %). Поруч із нею – Барашівська громада. Ще в майже 20 громад рівень дотаційності перевищує 20 %. Серед них – і Пулинська громада, дотація якій становить 21,8 %.

Левову частку у структурі видатків місцевих бюджетів у січні-вересні 2021 року займає оплата праці (приблизно 60,7 %). У Курненської громади питома вага заробітної плати у видатках загального фонду становить 91,1 %, Пулинської – 83,2 %. У цій ситуації, експерти офісу вважають, важливо провести інвентаризацію, підвищувати ефективність інвестицій громад та оптимізувати видатки.

2021 рік визначний формуванням спроможних мереж медицини та освіти в 5 громадах, зокрема медичної мережі – в Курненській сільській раді.

На наше запитання чи є реальні шляхи для самодостатності громад, чи їм і так добре працювати з дотаційною підтримкою держави і нічого не треба міняти, радники відповіли, що громадам не потрібно чекати, поки хтось прийде і допоможе. Необхідно бути проактивними і прагнути до самодостатності.

Очільник регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Житомирській області Василь Невмержицький звернув увагу на Курненську громаду:

-Поки що Курненська громада на першому місці по дотаційності і видатках на заробітну плату. На жаль, на території громади немає великих підприємств і бізнесу. Але створена потужна команда, яка на чолі з керівником громади активно навчається, прагне до змін і має бажання працювати на результат. Тож із часом усе може змінитися на краще.

Викликів громади на сучасному етапі децентралізації мають багато. Команда «U-LEAD з Європою» допомагає їм долати труднощі, надає консультативну і освітню підтримку, запрошує бажаючих до різноманітних проєктів та ініціатив.

Слайди надані офісом «U-LEAD з Європою» у Житомирській області

You cannot copy content of this page