Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 28 березня
icon clock29.06.2022
icon eye364
НОВИНИ

Чи спростили процедуру розірвання шлюбу під час війни?

Чинне законодавство визначило, що укласти шлюб можна шляхом звернення до органів державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС), подати заяву та провести реєстрацію шлюбу через місяць після подачі заяви, або скористатися процедурою «шлюб за добу», під час якої можна одружитися в день подачі заяви в будь-якому ДРАЦС. Із введенням воєнного стану для військових, поліцейських та учасників інших військових формувань стало можливо укласти шлюб навіть без особистої  присутності. Чи змінила щось війна стосовно розірвання шлюбу? Про це розповідає заступниця директора Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Парійчук.

– Війна жодним чином не спростила процедуру розірвання шлюбу, але і не обмежила, – мовить пані Юлія. – Громадяни не можуть бути позбавлені права на розірвання шлюбу, оскільки сам шлюб є добровільним союзом і нікого не можна примушувати укласти шлюб чи продовжувати перебувати в ньому.

Згідно чинного законодавства, розірвати шлюб можливо двома шляхами. Можна подати спільну заяву про розірвання шлюбу до органів реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання одного із подружжя. Таким способом  можна скористатися за умови, що у подружжя немає спільних неповнолітніх дітей та досягнуто згоди про розірвання шлюбу. Якщо наявний спір про поділ майна подружжя, він вирішується окремо у судовому порядку.

Якщо один із подружжя не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу через певні поважні причини, тоді нотаріально засвідчену заяву від його імені може подати другий із подружжя. У деяких випадках можуть прийняти заяву, яка прирівняна до нотаріально посвідченої, наприклад, для військовослужбовців ЗСУ її може бути посвідчено його командиром.

Чи можна розлучитися із людиною, яка зникла безвісти чи визнана недієздатною?

– Так. У цьому випадку інший із подружжя звертається до органів ДРАЦС та додає рішення суду про визнання іншого з подружжя безвісно відсутнім чи недієздатним.

Які документи необхідні?

– До заяви додають оригінал свідоцтва про шлюб, паспорт громадянина України, або паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства заявника та посвідку на постійне чи тимчасове проживання або інший документ, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України, а в окремих випадках копію рішення суду про визнання іншого з подружжя безвісно відсутнім чи недієздатним. При розірванні шлюбу через органи ДРАЦС стягується державне мито. Квитанцію про оплату мита слід обов’язково додати до заяви про розлучення.

Про намір відновити дошлюбне прізвище необхідно письмово повідомити  орган державної реєстрації актів цивільного стану.

Які можуть бути перешкоди?

– Значно ускладнює процедуру розлучення через ДРАЦС ведення бойових дій, через що державні установи на таких територіях не працюють. Станом на сьогодні Міністерство юстиції не визначило чи можна подати заяву про розірвання шлюбу до будь-якого підрозділу ДРАЦС, а не лише за місцем проживання.

У якому випадку шлюб розривають через суд?

– Якщо ж подружжя має неповнолітню дитину чи декількох, або не досягло згоди щодо розлучення, шлюб може бути розірваний тільки в судовому порядку. Не кожен суд може розглянути таку справу, оскільки,  згідно положень територіальної підсудності такі позови можуть пред’являтися за місцем проживання відповідача або за місцем проживання позивача за умови, якщо в такої особи на утриманні є неповнолітні діти.

Через бойові дії Верховний Суд змінив територіальну підсудність деяких судів, приєднавши розгляд справ цих судів до судів, які знаходяться на безпечних територіях України. Тому, перед тим, як подавати позов, необхідно визначитися де зараз розташовано суд.

Той з подружжя, що подає позовну заяву про розірвання шлюбу, сплачує судовий збір. Станом на 1 січня 2022 року це 992,40 грн, крім випадків, коли особа звільнена від сплати судового збору, наприклад, має інвалідність І або ІІ групи.

– Коли шлюб буде вважатися розірваним?

– Шлюб припиняється після набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу, тобто після спливу 30 днів від дати винесення. У такому випадку свідоцтво про розірвання шлюбу не видається.

Які додаткові питання слід вирішити під час розірвання шлюбу в суді?

– При складанні позовної заяви у першу чергу варто визначитися із питанням встановлення місця проживання неповнолітніх дітей, тобто з ким із батьків вони будуть проживати після розлучення та відновлення дошлюбного прізвища.

– Чи може колишній чоловік заборонити залишити шлюбне прізвище після розлучення?

– Ні, не може, оскільки, стаття 113 Сімейного Кодексу України визначає, що після розірвання шлюбу особа, яка змінила своє прізвище під час укладання шлюбу, має право іменуватися шлюбним прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище.

Що робити із майном подружжя?

– Наявність спору про поділ майна подружжя не впливає на питання розірвання шлюбу. Такий позов вирішується окремо.

– Чи існують ситуації, коли розлучення неможливе?

– Так. Сімейний кодекс України забороняє розірвання шлюбу під час вагітності дружини і до досягнення дитиною одного року з моменту народження. Це обмеження скасовується, якщо в сім’ї  вчиняється домашнє насильство.

За юридичною консультацією звертайтесь до Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Новоград-Волинський, вул. Івана Франка, 31а. Тел.: (04141) 3-54-51. Також отримати юридичну консультацію можна в єдиному контакт-центрі надання безоплатної правової допомоги за номером 0800 213 103.

You cannot copy content of this page