Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Середа, 24 квітня
icon clock17.05.2021
icon eye134
НОВИНИ

Вмирає велика риба у ставках Пулинської громади

На початку травня жителі Пулин побачили, що на цегельному ставку почали вмирати великі товстолобики та коропи. Їхні тіла лежать у водоймі вздовж берега, а безпритульні собаки дістають із води та їдять. Рибалки забили на сполох та почали з’ясовувати можливі причини загибелі.

Я сходив до цегельного ставка і поспілкувався з рибалками. На їхню думку, риба могла вмерти природною смертю.

– В основному чомусь гине великий товстолобик, – каже чоловік, який спостерігає за кльовом на чотирьох вудках. – Інша риба веде себе досить активно. Якби причиною смерті було отруєння, то першими би гинули окуні, які є найвразливішими до небезпечних речовин та сполук. Піймані рибні трофеї (показує 2-кілограмову щуку та 3-кілограмового товстолобика) не боюся вживати.

Ще один чоловік, який часто рибалить на водоймі, каже, що з мертвою рибою стикався не раз. «Думаю, це пов’язано з тим, що у ставку забагато риби й не всій вистачає кисню, особливо великому товстолобику».

Я взяв загиблу рибу та відніс до лабораторії у Пулинах, де мали з’ясувати чи є причиною смерті паразитичні захворювання.

Тим часом член громадської організації «Пулинські рибалки» Олександр Макеєнко розповів, що риба гине також і на Яснополянському ставку.

– Понад три тижні – з кінця квітня і донині – спостерігаємо загибель товстолобика вагою приблизно 7-8 кг, – мовить Олександр Макеєнко. – Рибалки вважають, що однією з причин смерті може бути отруєння риби гербіцидами, якими орендарі обробляють поля від шкідників і бур’янів. Щоб це з’ясувати, потрібно загиблу рибу відвезти до лабораторії у Житомир на хімічний аналіз.

Працівниця Пулинської державної лабораторії ветсанекспертизи Леся Мирончук провела розтин загиблої риби. «Видимих паразитичних уражень не помітила. Це свідчить про те, що причина смерті інша, наприклад, отруєння, – зазначає пані Леся. – Ловити та їсти рибу з водойми, в якій гинуть мешканці ставка, не бажано».

You cannot copy content of this page