Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 25 квітня
icon clock10.07.2022
icon eye26
НОВИНИ

Безпечного куріння не існує: з 11 липня почне діяти заборона на паління електронних циґарок у громадських місцях

В Україні З 11 липня 2022 року набувають чинності норми антитютюнового Закону №1978-ІХ, які передбачають заборону куріння тютюнових виробів для нагрівання увизначених законом місцях нарівні із сигаретами, кальянами та е-сигаретами (куріння яких заборонено з 2012 року). Також норми Закону забороняють курилки у приміщеннях підприємств усіх форм власності та надають повноваження органам місцевого самоврядування встановлювати додаткові вільні від куріння місць.

– Безпечного куріння не існує. Будь-які вторинні тютюнові та нікотинові викиди шкідливі для людей навколо, – розповідає в. о. Генерального директора директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності Міністерства охорони здоров’я Олексій Даниленко. – Тютюновий дим є причиною передсчасної смерті 1,2 млн людей у світі щороку. На жаль, у цій вражаючій цифрі є і життя українців. Завданням Уряду для захисту здоров’я мільйонів громадян є забезпечення контролю за дотриманням норм про заборону вживання тютюнових та нікотинових виробів, передбачених Законом №1978-ІХ, у всіх громадських приміщеннях та на робочих місцях.

У Держпродспоживслужбі зазначають, що скаргу на куріння у забороненому законом місці можна подати в електронний спосіб навіть з мобільного телефону.

Варто зауважити, що за куріння у заборонених законом місцях відповідальність несуть як курці-порушники, так і суб’єкти господарювання, де вчиняється правопорушення.

Щороку 85 тисяч українців помирають від хвороб, спричинених курінням. Значної шкоди куріння завдає й економіці нашої держави: за розрахунками експертів, щорічні економічні втрати рік складають 3,2% ВВП України або близько 179 млрд грн (станом на 2021 рік) внаслідок ранньої втрати працездатності курцями, соціальних виплат та лікування хвороб, викликаних курінням.

You cannot copy content of this page