Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 26 квітня
icon clock19.11.2021
icon eye87
ЛЮДИ НОВИНИ

Андрій Вітвіцький з братом започаткував сімейну аграрну справу®

Щороку у третю неділю листопада в країні відзначають Всеукраїнський день працівників сільського господарства. Праця аграріїв – важка, інколи невдячна, примхлива, але вкрай важлива. Це підйоми удосвіта, планування, засівання, постійна турбота про майбутній урожай, жнива і підготовка поля до нового сезону. І так по колу, кожен рік. Це добре знає засновник і директор фермерського господарства «Агро Юніверс» Андрій Вітвіцький. Він напередодні професійного свята розповів нашому журналісту про сімейну аграрну справу.

 – ФГ «Агро Юніверс» у 2019 році я заснував зі своїм молодшим братом Сергієм, який є комерційним директором, – мовить Андрій Вітвіцький. – Маємо ще бізнес-партнера Олександра Кириленка. Разом протягом останніх двох років господарюємо на землях Пулинщини.

Аграрною справою брати з Хмельницького захопилися у 2016 році. Вони, маючи економічну освіту та за рекомендацією знайомих, придбали сільськогосподарське підприємство і почали аграрний бізнес у селі Видумка. Восени на 86 гектарах землі посіяли жито. Із тих пір усе і закрутилося…

– Нині маємо в обробітку понад 900 га земельних ділянок на території Пулинської та Курненської громад, – мовить далі пан Андрій. – Цього року вирощували такі зернові та технічні культури: гречку, жито, озимі ячмінь та пшеницю, сою, соняшник і кукурудзу. Завдяки сприятливим погоднім умовам нинішній врожай набагато кращий, ніж минулого року.

Андрій Вітвіцький показує кукурудзяне поле площею 37 га біля села Видумка. «Тут посіяли гібрид кукурудзи «Конкорд», урожайність якого 7-8 тонн із гектара, – каже аграрій. – Качани вродили великі та зернисті!».

Аграрії для обробітку земель використовують орендовану техніку. У планах – придбати власний комбайн чи трактор-сівалку іноземного виробництва.

Також брати допомагають старостатам у вирішенні різних питань. «Часто до нас звертаються допомогти профінансувати святкування Дня села, зокрема організувати розваги для дітей. З радістю погоджуємося. А ще підтримуємо коштами людей, яким потрібне дороговартісне лікування. У 2022 році будемо з громадами підписувати соціальні угоди, у рамках яких зможемо ще більше надавати допомоги».

Андрій Вітвіцький зазначає, що в майбутньому планують збільшувати обсяги вирощування зернових культур: «Сільськогосподарський бізнес потрібно розвивати та вкладати великі кошти. Наприклад, хороша техніка коштує кілька сотень тисяч гривень, – говорить аграрій. – Хоч би як важко інколи не було, та все ж не збираємося зупинятися на досягнутому. Сімейна аграрна справа приносить не лише прибутки, а й задоволення! Адже наша робота – це ще й неосяжні простори на світанку, золотисті поля пшениці, чисте ранкове повітря, гордість за вирощений врожай і безмежна любов до землі».

You cannot copy content of this page