Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Субота, 20 квітня
icon clock16.05.2022
icon eye55
НОВИНИ

Активісти посадили у Видумці близько гектара овочів у рамках всеукраїнської масштабної акції «Сади Перемоги»

Пулинщина – край, що має славу родючих земель та працьовитих людей. Тому жителі громад активно відгукнулися на заклик зростити на вільних земельних ділянках «Сади Перемоги».

2,5 тонни картоплі, 30 кілограм цибулі та близько сотні рядків моркви і червоних буряків посадили небайдужі жителі Бабичівського старостату Пулинської громади. Саме таким чином місцеві активісти вирішили долучитися до всеукраїнської акції «Сади Перемоги». Ця кампанія спрямована на забезпечення однієї із ключових складових безпеки держави – продовольчої та реалізується спільно з Міністерством розвитку громад та територій України і Міністерством аграрної політики. Ініціатором її є проєкт міжнародної технічної допомоги «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe).

Городні роботи почалися у п’ятницю, 13 травня. На околиці села Видумка зібралися понад 20 людей аби допомогти посадити городину. Очільниця Бабичівського старостату Валентина Бовсунівська розповідає, що посадковий матеріал надав сколобівець Іван Антонович Прокопчук.

– Ми отримали якісне насіння моркви та буряків, цибулю та бульбу, – мовить пані Валентина. – Радію, що мою ініціативу підтримали небайдужі жителі старостинського округу, прийшли на поле та допомагають саджати овочі.

Сільські жителі, серед яких були і чоловіки, і жінки, і діти, гуртом працювали: робили рядки, саджали та сіяли городину, допомагали засипати бульбу до картоплесаджалки.

– Раніше ми не вирощували овочів у достатній кількості, тому що їх привозили з-за кордону та з інших регіонів України, – кажуть активісти. – Розуміємо, що, зокрема, з північних і південних регіонів, де тривають бойові дії, нічого не привезуть. Тож вирішили долучитися до всеукраїнської ініціативи, щоб вирощеним урожаєм поділитися з потребуючими людьми.

– Близько двох годин саджали 30 кг цибулі, кукурудзу, посіяли близько сотні рядків моркви та червоних буряків, – зазначає Валентина Бовсунівська. – Майже до шостої години вечора саджали 2, 5 т картоплі. Дякую усім учасникам, які приєдналися до цієї акції. Незабаром ще маємо посіяти кабачки та огірки і посадити пізню капусту. Вірю, що восени збиратимемо гарний врожай овочів і війна до того часу закінчиться.

Вперше ідея «Садів Перемоги» продемонструвала свою ефективність ще у далекі роки Першої та Другої світових війн у Канаді, Британії та США. Нині в умовах війни з росією, коли ворог не лише зрівнює з землею наші міста та села, а й усіляко перешкоджає аграріям під час посівної кампанії, для України дуже важливо задіяти усі ресурси, аби забезпечити населення продуктами харчування.

You cannot copy content of this page