Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 29 березня
icon clock13.02.2020
icon eye34
НОВИНИ

У районі почалася паніка через нове об’єднання громад

Минулого тижня у Житомирській облдержадміністрації представлено кінцевий варіант проєктної моделі Перспективного плану формування територій громад Житомирської області. Відповідно до нього на території Пулинського району передбачено об’єднання Мартинівської та Пулинської ОТГ із центром у Пулинах, а також об’єднання Соколівської громади з Курненською з центром в Курному.

Наш журналіст дізнавався думки щодо нового об’єднання громад в очільників ОТГ і жителів сіл району.

– Я дуже обурений тим, що нас хочуть приєднати до Курненської ОТГ, – мовить житель Соколова Сергій Цілик. – Більшість жителів села налаштовані так само. Якщо вже до когось приєднуватися, то краще до Пулин.

– До сільської ради приходять жителі Соколова і кажуть, що планують блокувати трасу. Я відмовляю їх від цього і пропоную в цивілізований спосіб вирішувати це питання, – розповідає Соколівський сільський голова Анатолій Колесник. – Нині проводимо сесії та будемо організовувати сходи сіл. Хочемо почути думки людей куди краще їм хотілося б приєднатися. А ще надіслали звернення до голови Житомирської облдержадміністрації Віталія Бунечка з проханням лишити нас самостійною об’єднаною територіальною громадою.

У Курненській сільській раді спокійно ставляться до новини про можливе приєднання до них Соколівської ОТГ.

– Питання можливого об’єднання наразі майже не обговорюється, – каже секретар Курненської сільської ради Леся Павлюк. – Особисто моя думка, що великої проблеми для Соколівської громади приєднатися до нас – немає. Впевнена, що від того усім стане тільки краще!

– Ідеальний варіант був би, щоб у районі створили одну громаду, – мовить жителька села Корчівка Світлана Достав. – Якщо чесно, два роки тому, коли починали об’єднуватися громади, то я була за те, щоб Мартинівка, у тому числі і наше село, увійшли до складу Пулинської ОТГ. Односельцям ближче до райцентру, зручніше діставатися. Тоді агітувала усіх зробити саме так. Не послухалися. Зробили по-іншому. А тепер, коли громади вже налаштували свою роботу, то навіщо усе ламати? Хай ОТГ функціонують далі, не об’єднуючись ні з ким.

Мартинівський сільський голова Віктор Кривульський розповів, що найближчим часом у селах громади проведуть подвірний обхід та дізнаються думку жителів щодо приєднання до Пулинської ОТГ.

– Потім буде проведено загальні громадські слухання, – каже Віктор Кривульський. – Також провели сесії сільської ради та звернулися до Президента України Володимира Зеленського, прем’єр-міністра Олексія Гончарука, голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, очільників області Віталія Бунечка та Володимира Ширми. У них просимо не приєднувати нашу громаду до Пулинської ОТГ.

Пулинський селищний голова Олександр Гаврилюк нашому журналісту зазначив, що «шлюб» з будь-якою громадою є невигідним і зменшує коефіцієнт спроможності.

– У селищній раді прорахували, що нам не вигідне об’єднання з будь-якою ОТГ району, коефіцієнт спроможності одразу падає, – зазначає Олександр Гаврилюк. – Громади, які хочуть приєднати до інших ОТГ, показали, що в цих умовах можуть якщо не жить, то виживать. Якщо забрати у них акциз, то вони самі будуть проситися об’єднатися з іншими.

You cannot copy content of this page