Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 28 березня

Таємниця екзотичної стапелії

У Пулинському лісгоспі є багато незвичайних рослин та квітів, які привертають увагу відвідувачів і зачаровують. Серед них – екзотична стапелія. Маючи надзвичайно красиві квіти бордового кольору, бажаючих їх понюхати рослина відштовхує своїм запахом.

Зазвичай квітки стапелії з’являються на нижній частині стебла. Вони особливі тим, що видають неприємний запах тухлого м’яса, який приваблює мух-запилювачів. Це пояснюється тим, що у пустелях, де мешкають рослини стапелії, інших запилювачів немає.

Ще Гете так говорив про стапелію: «Найкрасивіші, найжахливіші квіти. У цих химерних створінь міститься начебто набагато більше від розуму і мистецтва, ніж від наївної природи. Ніде у світі рослин не можна знайти такого яскравого протиставлення прекрасного потворному, спокусливого – відштовхуючому».

Усе ж рослина надзвичайно красива, не можна пройти повз неї, не помилувавшись. Водночас виникають думки про те, яка дивна природа: кожен живий організм одержує певні якості та властивості, щоб вижити у цьому світі.

You cannot copy content of this page