Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 19 квітня
icon clock19.05.2020
icon eye77
ЛЮДИ НОВИНИ

Сімейний лікар розповів про свою роботу в умовах карантину

Сімейний лікар Іван Василіца вивчає кардіограму пацієнтки

19 травня – Всесвітній день сімейного лікаря. Нині в умовах карантину на медичних фахівців покладена велика відповідальність, адже первісну діагностику захворювань доводиться проводити по телефону.

Як працювати та призначати лікування, коли не бачиш пацієнта, нашому журналісту розповів досвідчений лікар Іван Василіца, який має 37 років трудового стажу.

-Усе життя присвятив медицині, – каже 62-річний Іван Василіца. – Народився у Чернівецькій області. Із самого дитинства мріяв стати льотчиком. Після закінчення школи подавав документи до військового училища. Проте мене не взяли за станом здоров’я. Тоді батько Григорій Федорович порадив вступати до Чернівецького медінституту. Провчився сім років. За направленням приїхав працювати на Житомирщину – в село Горбулів Черняхівського району. Саме тут познайомився зі своєю майбутньою дружиною Аллою, яка була родом із Улашанівки Червоноармійського району і працювала там, де і я, лаборантом. Закохався в її гарні карі очі з першого погляду. Почали зустрічатися, згодом одружилися та поїхали жити на батьківщину дружини.

Із 1985 року  Іван Григорович у Червоноармійську працював лікарем у бригаді швидкої допомоги, був завідуючим інфекційним відділенням, згодом – дільничним терапевтом у райлікарні. З 2014 року – сімейний лікар.

-За усі роки жодного разу не пошкодував, що обрав своїм фахом медицину, – зізнається Іван Василіца. – Звісно, зараз в умовах карантину важко працювати. Велика відповідальність на сімейних лікарях і педіатрах, адже з нами у першу чергу мають контактувати пацієнти. Відколи почався карантин, без нагальної потреби не ведемо особистий прийом. Усі консультації по телефону. Починають дзвонити з восьмої години ранку. За день може бути 10-15 дзвінків. Найчастіше хвилюються через температуру тіла та високий кров’яний тиск. По телефону досить важко діагностувати недугу та призначити лікування. Потрібно пацієнта уважно вислухати, детальніше розпитати про симптоми, що саме турбує. Одна розмова займає 5-10 хв. У цілому те, що зараз відбувається, це новий досвід. Радію, коли мої пацієнти стають здоровими. Наприклад, житель Пулин захворів на коронавірус. Дуже хвилювався за нього. Постійно тримав із ним зв’язок, телефонував щодня, консультував із усіх медичних питань. Коли прийшли результати аналізів, які показали, що чоловік одужав, то тішився як мала дитина такій новині.

Користуючись нагодою, вітаю колег із професійним святом. Бажаю усім бути здоровими та щасливими!

Іван Василіца з медсестрою Оксаною Осипенко ведуть прийом пацієнтки Лариси Смиковської, яку кілька днів поспіль турбує високий тиск

 

You cannot copy content of this page