Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 19 квітня
icon clock30.07.2019
icon eye111
ІНТЕРВ'Ю НОВИНИ

Селянам продають за 15 тисяч гривень корови, молоко від яких не можна пити

У 2018 році на небезпечну інфекційну хворобу лейкоз у районі захворіло 25 голів ВРХ, а від початку 2019-го – 19. Таку інформацію нашому журналісту надав начальник Пулинського районного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександр Лігута.

– Кілька хворих корів селяни купили у «різунів», – мовить О. Лігута. –Підприємливі торгаші купляють хвору худобу приблизно за вісім тисяч гривень, привозять новим господарям, кажуть, що здорова, і продають за 15! Тому ніколи не купуйте тварин без документів.

– Чи можна визначити, що корова є хворою, оглянувши ззовні?

– Ні, не фахівцю це важко зробити. Адже від моменту зараження до загибелі тварини може минути від кількох місяців до восьми років, а візуальні зміни починають відбуватися з худобою на останніх стадіях хвороби. Перш, ніж купити, просіть надати медичну довідку і ветеринарний паспорт.

– Молоко від хворих тварин категорично не можна пити. Де у Пулинах купити безпечну молочну продукцію?

– На ринку. Тут знаходиться лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, яка не допускає молочну сировину до продажу без надання необхідних медичних довідок. Покупець, купуючи сир чи сметану, може поцікавитися про наявність експертного висновку. У ньому буде зазначено чи допущений товар до реалізації. Так само слід вчиняти, коли купуєте щось у магазині чи на стихійному базарі. Якщо продавець не надає документа, то краще не купуйте.

You cannot copy content of this page