Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Вівторок, 19 березня
icon clock17.04.2020
icon eye39
НОВИНИ

П’ять фейків, які поширюють жителі Пулинського району

Останнім часом усе більше серед жителів району з’являється неправдивої інформації. Люди поширюють через соцмережі та в усній формі різноманітні фейки, сіючи паніку. Наш журналіст дізнавався, які чутки розносять мешканці Пулинщини та розвінчував їх за допомогою експертів.

          Фейк №1: не можна гуртом саджати картоплю

– Це неправда! Поліцейські у населених пунктах за саджання картоплі на земельних ділянках не штрафують і не розганяють людей, – каже начальник Пулинського відділення поліції Віктор Лисюк. – Селяни можуть не боятися і спокійно займатися городніми справами: орати, сіяти, саджати тощо.

Фейк2: підприємців масово штрафують за порушення карантинних обмежень                                                                                           

– За весь період карантинних обмежень поліцейськими на території району складено тільки один адмінпротокол на підприємця, який продавав товар у невстановленому для цього місці, – мовить далі Віктор Лисюк. – Суб’єкти господарювання працюють без суттєвих порушень.

Фейк3: щотижня на Пулинщині фіксують випадки підозр на коронавірус

– Коли дізнаюся таку інформацію, то мені хочеться посміхнутися, – говорить в. о. директора комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Пулинської райради Людмила Кульбовська. – Уже кілька тижнів наші люди поширюють ці фейки, тільки змінюються населені пункти з випадками коронавірусу.

Фейк №4: знайшли ліки від коронавірусу

– За даними Міністерства охорони здоров’я, не існує жодного спеціального лікування від COVID-19. Пацієнтам надається індивідуальне симптоматичне лікування, – розповідає Людмила Кульбовська. – Лікування вдома заборонене у разі, якщо пацієнт перебуває в групі ризику щодо розвитку ускладнень або має симптоми, що характеризують середньотяжкий і тяжкий перебіг. До таких симптомів належать: висока температура, яка погано збивається, сухий кашель, задишка, головний біль, загальна слабкість.

Фейк5: карантин продовжать до осені

– Уряд запровадив режим надзвичайної ситуації на всій території України на 30 днів – до 24 квітня 2020 року, – каже голова Пулинської райдержадміністрації Інна Кацімон. – Може бути, що через збільшення випадків інфікованих на коронавірус терміни карантину продовжать. На скільки часу – наразі невідомо.

Відповідальність за поширення фейків

– Жителі району за поширення неправдивої інформації можуть нести адміністративну відповідальність, – розповідає заступник начальника Пулинського відділення поліції Батир Культачев. – Статтею 173-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за поширення неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку, передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти процентів заробітку. Отримати протокол про адмінправопорушення можна не лише за створення фейкової новини та подальше її розповсюдження, а за поширення неправдивої інформації через незнання реальної ситуації.

Правоохоронні органи не тільки реагують на звернення щодо розповсюдження фейків про коронавірус, а й самостійно перевіряють поширення такої інформації у соцмережах.

Відповіді на питання щодо поширення коронавірусної інфекції можна отримати на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України moz.gov.ua та за телефонами гарячої лінії COVID-19: Урядова гаряча лінія – 15-45; Міністерство закордонних справ: 044 238 16 57; Міністерство охорони здоров’я України: 0 800 505 201; Центр громадського здоров’я МОЗ: 0 800 505 840.

Роз’яснення щодо фейків у зв’язку з введенням карантинних обмежень нададуть за телефоном сервісної служби кіберполіції – 0 800 50 51 70 (з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00).

Про спростування міфів щодо коронавірусу можна дізнатися у рубриці «Стоп фейк» на ФБ-сторінці Служби безпеки України: facebook.com/SecurSerUkraine/?epa=SEARCH_BOX

You cannot copy content of this page