Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 25 квітня
icon clock05.05.2020
icon eye35
НОВИНИ

Ноутбуки, дизельне пальне, будівельні матеріали. ProZorro розкаже, на що витрачають гроші громади Пулинського району

Протягом останніх кількох років українці мають можливість побачити онлайн перебіг закупівель через систему ProZorro за бюджетні кошти (до 1 серпня 2016 року державні тендери проводилися у паперовому вигляді). Як мешканці району можуть дізнатися на що витрачають гроші їхні громади? Про це – у матеріалі.

Наш журналіст переглянув закупівлі громад району. Наприклад, Курненська сільська рада у 2019 році купила дверні металопластикові блоки за 19 964,40 грн. Мартинівська сільська рада у березні 2020 року закупила дизельного палива на 430 тисяч гривень. Пулинська селищна рада в лютому цього року придбала будівельних матеріалів на 20 775 грн 45 коп.

У 2019 році Соколівська сільська рада провела тендер із будівництва (розширення) водогінної мережі у Соколові – 1 107 991 грн, придбала учнівські столи та стільці на 37 648 грн, ноутбуки, принтери та інше комп’ютерне приладдя на загальну суму 96 095 гривень тощо.

– Без сучасної комп’ютерної техніки у сільській раді працювати важко, – мовить Соколівський сільський голова Анатолій Колесник. – Коли утворилася наша громада, то деякі працівники прийшли на роботу зі своїми ноутбуками. У 2019 році для продуктивної праці вирішили купити кілька одиниць комп’ютерної техніки. Один із багатофункціональних принтерів придбали для Соколівської школи.

Що таке ProZorro?

Багато людей досі не знають що таке ProZorro. Ця система електронних торгів стала невід’ємною частиною публічних закупівель.

ProZorro – додаток всеукраїнського масштабу, який дає можливість не тільки відслідковувати на що витрачаються кошти у публічних закупівлях, а й дозволяє замовникам обирати найоптимальніше поєднання ціни та якості.

Як працює система ProZorro?

Замовник оголошує закупівлю в системі (через особистий кабінет на майданчику, на якому він зареєстрований), інформація про закупівлю одразу з’являється на всіх авторизованих майданчиках та на порталі.

Учасники бачать оголошення і можуть у електронній формі задати питання і отримати відповідь. Зацікавлені учасники подають пропозиції і можуть зменшити свою ціну під час понижуючого аукціону, який проходить в три раунди.

Після завершення аукціону всі отримані пропозиції (документи, що подавали учасники для участі в закупівлі) оприлюднюються і замовник вибирає переможця – починаючи із пропозиції з найнижчою ціною. Якщо така пропозиція відповідає умовам закупівлі, замовник оголошує її переможцем. Якщо не відповідає – замовник її дискваліфікує із зазначенням причини і розглядає наступну за ціною пропозицію.

Для чого потрібна електронна система закупівель?

Електронна система потрібна для того, щоб зробити інформацію про закупівлі загальнодоступною. Це необхідно для того, щоб зменшити корупцію в сфері публічних закупівель та збільшити конкуренцію на ринку публічних закупівель.

Вся інформація про будь-які проведені в електронній системі торги зберігається в центральній базі даних і доступна на сайті, тож будь-хто може зайти і проаналізувати будь-яку закупівлю та зрозуміти чи було порушення.

Що саме робити учаснику, якщо він помітив порушення з боку замовника?

У випадку виявлення порушення учасник може звернутися до замовника із вимогою про усунення порушення у процесі проведення закупівлі через відповідну електронну форму на своєму майданчику.

Окрім цього учасник може залишити свій відгук про цю закупівлю на моніторинговому порталі.

You cannot copy content of this page