Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 26 квітня

Допомагають засудженим змінити життя на краще

Сьогодні в Україні – День юриста. Це професійне свято відзначають адвокати, нотаріуси, працівники прокуратури, суду, виконавчої служби, юристи установ і організацій та інші, а також ті, хто займається перевихованням осіб, які засуджені до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі. Наш журналіст дізнався про особливості роботи Пулинського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Житомирській області.

Бесіда працівників районного сектору “Центру пробації” із неповнолітнім засудженим

– Наша робота дуже цікава та складна, потребує милосердя та витримки, розуміння і співчуття. Адже кожен у житті може зробити помилку та скоїти правопорушення. Таким людям ми допомагаємо виправитися та змінити життя на краще, – розповідають начальник Пулинського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Житомирській області Мирослав Яхимович і фахівець ІІ категорії Анатолій Булієнко. – Головна мета діяльності пробації – забезпечення безпеки суспільства шляхом проведення наглядової та соціально-виховної роботи з особами, засудженими до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі. Позиція держави – не покарати, а перевиховати тих, хто порушив закон.

– Мирославе Анатолійовичу, якщо людина отримала покарання у вигляді іспитового строку, то дехто вважає, що таким чином суд її виправдав. Чи справді це так?

Абсолютно ні! Це означає тільки одне, що людині дали шанс усвідомити допущену помилку, щоб знову не скоїти правопорушення. Протягом іспитового строку засуджений повинен не вчиняти злочинів і виконувати обов’язки, які встановлені вироком суду: періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти про зміну місця проживання, роботи або навчання, не виїжджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу «Центру пробації» тощо.

– Як впливаєте на жителів району, які скоїли правопорушення?

Спочатку досліджуємо умови життєдіяльності засудженої особи, з’ясовуємо обставини, які спонукали вчинити злочин. А потім складаємо індивідуальний план проведення соціально-виховної роботи. У «Центрі пробації» відбуваються профілактичні бесіди, які спрямовані на попередження вчинення повторного злочину. Якщо людина безробітна, то радимо звернутися до служби зайнятості, а коли є підозри на інфекційну небезпечну хворобу, наприклад, туберкульоз, то просимо зробити рентген і обстежитися у лікаря. Також деяким жителям району рекомендуємо пройти курс лікування від алко- та наркозалежності.

– Скільки «підопічних» перевиховуєте зараз?

Станом на 1 жовтня на обліку районного сектору «Центру пробації» перебуває 59 засуджених осіб. Якщо засуджені особи не вчинили правопорушення, працевлаштувалися, позбавилися алко- та наркозалежності, отже, наші зусилля не були марними. Від початку 2019 року зареєстрований тільки один випадок повторного злочину.

– Чи складно знайти підхід до засуджених, щоб вони вчасно з’являлися на реєстрацію, переосмислили скоєне і не зважилися на новий злочин?

– Усі люди різні і до кожного потрібно знайти індивідуальний підхід. На когось впливає тихе добре слово, а з кимось потрібно говорити більш суворо. Буває, що до декого за неявку на реєстрацію потрібно їхати додому, дізнатися що відбувається і чи не влипла людина у нову халепу. Наш обов’язок – достукатися до свідомості засуджених, подати їм руку допомоги та врятувати від кримінального світу.

You cannot copy content of this page