Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 19 квітня
icon clock09.04.2020
icon eye36
НОВИНИ

Воскресіння Христове: священник дав поради як добре відзначити свято в умовах карантину

Кожного року на Пасху українські храми заповнені. У найбільше християнське свято віряни прагнуть взяти участь у святковій Службі Божій. Але цієї весни християни зустрічатимуть Великдень в умовах карантину.

Чи відбуватиметься святкова Літургія й освячення великодніх страв, як добре приготуватися до Пасхи і як її по-християнськи зустріти за надзвичайної ситуації та карантинних обмежень – з такими запитаннями ми звернулися напередодні Христового Воскресіння до настоятеля римсько-католицької парафії Святого Йоана Непомуцена в Пулинах отця Олександра Аніськова.

Отець Олександр Аніськов

-Сьогодні Церква звертається до Бога словами благальної молитви: «Від мору, голоду, вогню і війни врятуй нас, Господи». Щоб Він захистив нас від катаклізмів, голоду, пожеж, воєн, а також від мору – тобто від масового заразного захворювання, –  говорить отець Олександр. – У ситуації небезпеки епідемії коронавірусу (COVID-19) заохочуємо і ми взивати до Того, Хто є Подателем Життя.

Напередодні Христового Воскресіння ми переживаєммо Великий Тиждень. Перший такий Великий Тиждень від часів закриття Церкви комуністами. Нам буде боляче без радісного освячення верб, поклоніння хресту, свячення великодніх страв, благословення вогню, без поминальних днів …

Тож як пережити час ізоляції, щоб наблизитися до Бога, а не тільки торкатися Літургії через холодні екрани й монітори, від нудьги перемикаючи канали чи закладки? Ось мої практичні пропозиції.

Найважливіша умова: сприймімо ці Свята як нагоду подолати страхи та паніку. Як входження в досвід самотності, якої зазнав сам Ісус і якої зазнають хворі на COVID-19.

1.Щодня зустрічаймося як сім’я. Шукаймо спільноти столу. Спільноти молитви. Ясна річ, не подорожуймо до дальшої родини, а перебуваємо тільки з тими, хто вдома. Стіл у вітальні нехай стане домашнім вівтарем, на якому немає місця на газету чи комп’ютер, а тільки для спільної їжі. На хліб наш насущний і їжу духовну.

2.Великий Четвер. Увечері сядьте разом, обов’язково прочитайте Євангеліє про встановлення Євхаристії (Лк 22) та про омивання ніг (Йн 13, 1-15). Також цього дня моліться про святих священників, щоб Бог дав Церкві священників, а не холодних функціонерів. Прочитайте разом Господню молитву. Прийміть духовне Причастя. Після молитви оголіть стіл. Сам «спосіб» духовного прийняття Причастя може бути дуже простий і мати форму короткої молитви чи навіть молитовного заклику. Наприклад: «Вірю, Ісусе, що Ти воістину присутній у Євхаристії. Люблю Тебе! Жалію за гріхи, якими я Тебе образив. Прийди у моє серце, я віддаю себе Тобі повністю! Не дозволь мені ніколи відлучитися від Тебе!»

3.Велика П’ятниця. На столі поставте хрест, помоліться. Біля хреста запаліть свічку. Потім прочитайте опис Страстей Господніх за св.Йоаном 18,1 – 19, 42, поділений на ролі. Батько нехай читає слова Ісуса. Мама – Євангеліста, а діти – Учнів, Натовпу, Інших. Споглядайте хрест у мовчанні. Продумайте свої прохання, щоб занести їх у спільній Молитві вірних. Спільно промовте Господню молитву. Прийміть духовне Святе Причастя.

4.Велика Субота. Нехай це буде «християнський шабат». Час тиші, день посту. Увечері запаліть свічки й поставте на столі. Прочитайте Літургію Слова на цей день. Заспівайте якусь із великодніх пісень.

5.Неділя Воскресіння Господнього. Може, хтось піде до храму в неділю Воскресіння, бо хоч участь люду в Месах обмежена, та принаймні 5 чи 10 осіб мають цю благодать. Так чи інакше – наготуйте добрий великодній сніданок. Проведіть обряд благословення столу перед споживанням великодніх страв (додається нижче). Не жалійте часу. Смакуйте добру їжу і дякуйте Богові, що зберіг вас при житті, щоб ви могли давати надію іншим. І пам’ятайте: «любов усе зносить, все перетерпить». Після цієї Пасхи наша кохана Вселенська Церква не буде такою, як перед пандемією. Дуже багато чого зміниться. Але головне – щоб ми були близько одні до одних серцем, і тоді вистоїмо. Хтозна, може, це час, даний Богом, щоб ми помирилися між собою: в сім’ях, містечках, країні … Адже саме у Христі Розп’ятому і Воскреслому Бог примирив небо з землею…

Під час карантину є можливість, єднатися у молитві через засоби масової інформації:

UA: Перший, 5 канал

10 квітня (Вел.Пятниця) – 22.00 Хресна Дорога під проводом Святішого Отця Франциска у Ватикані;

12 квітня (Великдень) – 9.30 Свята Меса з храму св. Олександра в Києві (так на весь час карантину)

12.00 – Меса під проводом Святішого Отця Франциска у Ватикані

13.00 – Великоднє послання Папи та благословення « Urbi et orbi»

Трансляції EWTN відбуваються через телевізійних провайдерів або безпосередньо з сайту www.ewtn.org.ua з понеділка по п’ятницю о 15:00, а в неділю та в урочистості з київського прокафедрального храму Св. Олександра о 10:00. Натомість слухати Св. Месу через Радіо Марія можна з понеділка по суботу о 7:00 та 18:00, а в неділю – о 10:00 та 18:00 на сайті www.radiomaria.org.ua або з радіоприймачів (Київ 69,68, Житомир 70,04).

Дорогі парафіяни, усі віруючі! Ми живемо у дуже складний час, але Воскресіння дає нам надію на зміни та віру в Божу силу, яка перемагає все зло світу. З нагоди свята Пасхи бажаю вам щодня жити свідомою вірою та бути свідками Воскресіння Господнього!

Миру усім нам, радості і надії!
Христос Воскрес!!!

БЛАГОСЛОВЕННЯ СТОЛУ ПЕРЕД СПОЖИВАННЯМ ВЕЛИКОДНІХ СТРАВ У НЕДІЛЮ ВОСКРЕСІННЯ ГОСПОДНЬОГО

Голова (батько, старший у родині) родини запалює свічку на столі і каже: Христос воскрес. Алілуя.
Усі відповідають: Воістину воскрес. Алілуя.
Потім один з учасників читає текст Біблії.1 Сол. 5, 16-18
Брати і сестри, послухайте слів святого апостола Павла до Солунян:

«Завжди радійте, невпинно моліться, за все дякуйте, бо це воля Божа в Ісусі Христі щодо вас».
або:
Mт. 6, 31 ab.32b-33
Брати і сестри, послухаймо святого Євангелія від Матея.
Ісус сказав своїм учням: «Тож не журіться і не говоріть: «Що ми будемо їсти?» або «Що будемо пити?». Бо ж знає ваш Отець Небесний, що цього всього потребуєте. Шукайте перш за все Царства Бога і праведності Його, а це все вам додасться».
Далі голова родини каже:
Молімося. З радістю прославляємо Тебе, Господи Ісусе Христе, який після свого воскресіння явився учням при ламанні хліба. Будь з нами, коли ми з вдячністю споживатимемо ці дари, і, як ми сьогодні приймаємо у гостину Тебе в наших браттях, так і Ти прийми нас, учасників бенкету, в Твоєму Царстві. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.
Усі: Амінь
Після трапези батько чи голова родини каже: Учні пізнали Господа. Алілуя
Усі: При ламанні хліба. Алілуя.
Молімося.
Боже, джерело життя, наповни наші серця пасхальною радістю і так само, як Ти дав нам їжу, плід землі, вчини, щоб у нас завжди перебувало нове життя, яке своєю смертю і воскресінням вислужив нам Христос і в своїй милості дав його нам. Котрий живе і царює на віки вічні.
Усі: Амінь.

 

You cannot copy content of this page