icon clock05.02.2022
icon eye92
НОВИНИ

Сім років служба пробації допомагає засудженим змінювати життя на краще

5 лютого для працівників пробації особливий день – 7 років тому у нашій країні прийняли Закон «Про пробацію». Ця подія стала вирішальним кроком назустріч гуманізації системи виконання кримінальних покарань і взято курс на підвищення безпеки в суспільстві. Нині територію Пулинської та Курненської громад обслуговує Житомирський районний сектор №8 філії Центру пробації в Житомирській області. Його очільниця Тетяна Горбатюк розповіла нашому журналісту чи важко опікуватися тими, хто засуджений, але не позбавлений волі.

Очільниця служби пробації на Пулинщині Тетяна Горбатюк упевнена, що засуджені можуть змінитися без ізоляції від суспільства

– Коли кажу своїм знайомим, рідним чи друзям, що працюю в пробації, то постійно стикаюся з нерозумінням того, чим я займаюся. Мовляв, а що це таке? Тому доводиться пояснювати значення та завдання пробації, – мовить Тетяна Горбатюк. – Якщо говорити мовою закону, то пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних із позбавленням волі. До нас на облік потрапляють особи, які вчинили кримінальні правопорушення, але суд дав їм шанс на виправлення, не посадивши у в’язницю. І наше головне завдання – виправити їх на волі, допомогти змінити на краще їхнє майбутнє.

Робота співробітників пробації спрямована на виправлення правопорушників, які не становлять небезпеки життю і здоров’ю громадян. Під наглядом пробації це є більш ефективно, ніж просто їхня ізоляція, адже як свідчить статистика по державі, 95% з них успішно проходять пробацію та не вчиняють повторних злочинів.

– Пробація – це не уникнення відповідальності злочинцем, як може здаватися на перший погляд. Навпаки, вона забезпечує баланс між покаранням, потребами правопорушника та інтересами суспільства, – зазначає Тетяна Горбатюк. – Разом з тим, пробація коштує платникам податків удесятеро дешевше, ніж утримання у в’язниці, натомість перспективи виправлення на пробації набагато кращі.

У день 7-ї річниці з дня прийняття Закону України «Про пробацію» вітаю колег зі святом і бажаю міцного здоров’я, ентузіазму, цілеспрямованості й впевненості у собі, злагодженості та взаєморозуміння в колективах, успіхів у всіх справах та можливостей для постійного розвитку. Пам’ятаймо, що змінюючи на краще життя однієї людини, ми змінюємо сьогодення всієї громади та майбутнє нашої держави. Ми будемо й надалі продовжувати свою справу та робити суспільство безпечним!

Нині у службі пробації Пулинщини засудженим допомагають виправляти помилки та змінюють їхнє життя на краще Світлана Бойко і Тетяна Горбатюк (зліва направо)

You cannot copy content of this page