Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
Четвер, 25 квітня
icon clock16.07.2021
icon eye108
НОВИНИ

Нелегкі будні та злагоджена робота бухгалтерів відділу освіти

16 липня професійне свято відзначають представники однієї з найзатребуваніших професій – бухгалтери. Напередодні Дня бухгалтера «Вісті» завітали до спеціалістів, що відповідають за фінансовий аспект галузі освіти Пулинської громади.

Бухгалтер – одна з тих професій, коли ціниться досвід, а не вік людини. Тому часто вони не залишаються без роботи, досягнувши пенсійного віку. Це доводить головна бухгалтерка відділу освіти Валентина Сак. Після виходу на заслужений відпочинок через декілька місяців її попросили знову вийти на роботу. Затим Валентині Миколаївні запропонували посаду головної бухгалтерки.

«На пенсії – спокійно і добре. Але за 35 років роботи у бухгалтерії відділу освіти звикла до колективу. Не могла відмовити у допомозі колегам, коли вони залишилися без головного бухгалтера. Звичайно ж, і заробітна плата зайвою не буде, адже пенсії – маленькі. Вже зараз вводимо в курс справ молодих спеціалістів, готуючи достойну зміну», – розповіла Валентина Миколаївна.

Валентина Миколаївна щиро дивується, коли хтось скаржиться, що важко бути бухгалтером в установі, де працює лише 20 чоловік. Навантаження на 8 бухгалтерів відділу освіти значно більше. Цей колектив обслуговує 27 структур, серед яких 13 дитячих садочків, 8 шкіл та 2 філії, Ресурсно-інклюзивний центр, Центр дитячо-юнацької творчості, апарат відділу освіти та централізована бухгалтерія відділу освіти. У цих структурах працює 508 людей.

Окрім нарахування заробітних плат, відпусток та лікарняних, у бухгалтерів відділу освіти купа важливої та рутинної роботи. Багато сил та часу йде на проведення тендерних закупівель, які обов’язкові, якщо суми перевищують 200 тис. грн. Стало складніше придбати різноманітні матеріали і на менші суми, бо потрібно купувати лише товари зі спеціальними кодами. У кінці літа бухгалтери разом із начальницею відділу освіти Наталією Опанащук та директорами шкіл приступають до тарифікації, визначаючи навантаження та кількість годин для вчителів.

Щоб з 1 січня діти в школах і садочках не залишилися без харчування, тендери починають оголошувати у жовтні-листопаді. Ця процедура часом може тривати до двох місяців. Не менш важлива і підготовка до тендерів, адже бухгалтерам потрібно вирахувати необхідну кількість продуктів чи матеріалів з точністю до грама. Під час здачі звітів у кінці місяця, кварталу, року, навантаження на бухгалтерів збільшується. Іноді обрахунки доводиться робити і вдома.

Валентина Сак розкрила секрет, як бухгалтерам відділу освіти вдається справлятися з великим обсягом роботи: «Головне працювати злагоджено. Колектив у нас хороший та дружний. Ми разом працюємо вже багато років. У моїх колег Світлани Романюк, Ніни Дзюбенко, Світлани Паламарчук, Лариси Кривизюк – великий досвід роботи. Вони відповідальні бухгалтерки, що люблять справу, якою займаються. Нещодавно наш колектив поповнили молоді спеціалісти Дмитро Адамович та Катерина Іващенко. Хоч бухгалтерського досвіду у них небагато, але вони мають бажання працювати та вникати у роботу.

Звичайно ж, багато залежить і від умілого керівництва. Наталія Опанащук не залишається осторонь від нашої роботи, допомагає проводити закупівлі, дбаючи про учасників освітнього процесу нашої громади», – поділилася головна бухгалтерка.

Напередодні професійного свята своїм колегам Валентина Сак бажає невичерпного терпіння, міцного здоров’я, благополуччя у родинах, і щоб важка та відповідальна робота гідно винагороджувалася високими посадовими окладами.

You cannot copy content of this page