icon clock02.05.2022
icon eye47
НОВИНИ

Війна і школа: як відбувається освітній процес в умовах воєнного часу

На Пулинщині у перші дні війни тимчасово припинили функціонувати освітні заклади. За кордон виїхали 356 дітей. Згодом школи відновили свою роботу. Тож нині у громадах триває навчання. Заняття проводяться і для 40 дітей-переселенців, які приїхали жити у наш край. В 11 класах налічується 117 учнів. Наш журналіст дізнався як відбувається освітній процес в умовах воєнного часу та чи здаватимуть ЗНО випускники. Подробиці – у матеріалі.

Із 14 березня усі заклади загальної середньої освіти Курненської громади відновили навчання за дистанційною формою. З п’ятого квітня запрацювали 10 закладів дошкільної освіти, які відвідує 86 дітей. Таку інформацію журналісту надала очільниця відділу освіти та гуманітарних питань Курненської сільської ради Оксана Гарасюта.

– Від початку війни за кордон виїхали 68 дітей. Вони навчаються дистанційно у своїх закладах, – розповідає пані Оксана. – У 2022 році маємо 41 учня, які закінчують навчання в 11 класах. Також є 22 дитини з числа внутрішньо-переміщених осіб, які за заявами батьків навчаються у школах громади та 8 дітей дошкільного віку відвідують наші дитсадки.

У Пулинській громаді через війну за кордон виїхали 288 дітей та 41 дитина – за межі області. Про це розповіла провідна спеціалістка відділу освіти Пулинської селищної ради Лариса Черниш.

До Пулинської громади приїхали 144 дитини віком від 0 до 6 років, шестеро дітей навчаються у закладах дошкільної освіти. Також приїхали 240 дітей 6-18 років, з них 18 здобувають освіту у школах громади.

– Усі заклади освіти Пулинської громади працюють дистанційно, забезпечуючи психологічну підтримку дітей, – каже пані Лариса. – Учні активно долучаються до занять, різноманітних творчих заходів і конкурсів, що проводяться у різних форматах.

У Пулинській громаді повну загальну середню освіту отримують 76 одинадцятикласників. Випускники, які планують вступати до вищих навчальних закладів у 2022 році, зареєструвалися на ЗНО та створили реєстраційну картку. Вони будуть складати один мультипредметний тест, який складатиметься з трьох предметів: української мови (без завдань з української літератури), математики та історії України. Всього буде 60 завдань, які треба буде виконати за 80 хвилин. Оцінюватись мультидисциплінарний тест буде відповідно до чинних програм ЗНО, результат по кожному предмету подаватиметься у тестових балах за шкалою 100-200 балів.

Попередньо мультипредметний тест буде здаватися у липні. Демонстраційний варіант повинен зֹ’явитися у червні.

Випускники повинні будуть прибути до визначеного центру тестування. Через загрозу повітряних тривог тестування проводитиметься у різні дні. На проходження тесту випускники матимуть мінімум 10 днів, це без урахування можливої додаткової сесії.

– Якщо хтось не зможе прийти на ЗНО, зможе це зробити наступного разу, – зазначає пані Лариса. – Кожного разу варіанти тестів будуть різними. Залежно від кількості днів буде і кількість варіантів. Наприклад, якщо випускники складатимуть тести 10 днів, значить буде і 10 варіантів тестів.

You cannot copy content of this page