icon clock09.12.2021
icon eye35
НОВИНИ

Вакцинація триває: у Пулинах знову щеплювали дітей

Сімейна лікарка Оксана Зуй

Кожні три тижні мобільна бригада з Черняхова проводить щеплення у поліклініці смт Пулини вакцинами Pfizer або Moderna, яка знову доступна в Україні. Вже вдруге разом з дорослими щеплювали дітей. Цього разу було проведено 80 ін’єкцій, 5 з яких – дітям. Троє пацієнтів віком від 12 до 18 років отримували другу дозу вакцини, двоє – щеплювалися вперше.

Про те, у яких випадках необхідно вакцинувати неповнолітніх, ми дізнавалися у сімейної лікарки Оксани Зуй. Її 12-річний син Богдан отримував уже другу дозу щеплення від коронавірусу. Оксана Петрівна розповіла, що у її родині усі вакциновані:

– Члени сімей лікарів відносяться до групи ризику. Хоч я сама вакцинована, але весь час хвилююся, щоб не заразити рідних. Щодня веду прийом хворих і бачу, як іноді важко протікає захворювання. Моя 84-річна мама, чоловік та старша донька вакцинувалися ще під час першої хвилі. Коли в Україні дозволили робити щеплення дітям, одразу зрозуміла – це шанс захистити свою дитину від тяжких наслідків хвороби. У Богдана два рази було запалення легень, а вакцинація зменшує ризик небезпечних ускладнень.

Богдан отримує другу дозу Pfizer

Сімейна лікарка наголосила, що до груп ризику також відносяться дорослі та діти, які мають хронічні захворювання. Оксана Зуй турбується про усіх своїх пацієнтів, і тому пропонує щепитися вакциною Pfizer, якій довіряє сама і яку широко використовують багато розвинених країн. У США та Ізраїлі нею вже давно вакцинують дітей, вагітних жінок та матусь, що годують немовлят. Лікарка зазначила, що попри усі її старання, відсоток щеплених залишається досить низьким.

Тимур з татом під час заповнення документів перед вакцинацією

– Серед моїх пацієнтів першими вакцинувалися люди, що тяжко перехворіли на COVID-19. Їм вдалося вирватися з обіймів смерті, багато зусиль пішло на відновлення після кисневої підтримки. Щоб це не повторилося

знову, вони без жодних умовлянь вакцинувалися. Ця хвороба ще повністю не вивчена, і коли випадає шанс бути більш захищеним, їм обов’язково необхідно скористатися, – мовить Оксана Зуй.

Віталій Анатолійович з Буряківки привів на щеплення 13-річного сина Тимура. Хлопчик має астму, а тому знаходиться у групі ризику. Батьки вакцинувалися самі, показавши дитині приклад. Тимур не боявся щеплення, а після ін’єкції зазначив, що йому було не боляче.

17-річний Дмитро – після щеплення

Гарно себе почував після щеплення 17-річний Дмитро з с. Ясна Поляна. Цього дня він вакцинувався уже вдруге. Після першої дози все було добре, трішки боліла рука. Дмитро навчається у Житомирі на зварювальника. Його одногрупники теж вакцинувалися, бо такі вимоги навчального закладу. Сина підтримала мама Людмила Володимирівна, котра теж цього дня отримувала другу дозу: «Перш ніж зважитися на такий відповідальний крок, ми прочитали багато інформації про Pfizer. Звертали увагу на відгуки, щоб впевнитися, що вона – безпечна», – розповіла мама Дмитра.

Оксана Зуй також зазначила, що більшість вакцинованих добре перенесли щеплення. У декого підвищувалася температура, але це – нормальна реакція організму.

– У мене теж була висока температура та ломота у тілі. Після одноразового прийому жарознижувального – усе минуло. До лікаря слід звернутися, якщо висока температура після введення вакцини тримається більше 4 днів, – наголосила сімейна лікарка.

You cannot copy content of this page