icon clock24.03.2020
icon eye42
НОВИНИ

Пулинчанка, яка мешкає в Італії, закликає земляків не нехтувати заходами безпеки

У світі станом на ранок вівторка, 24 березня, внаслідок коронавірусу COVID-19 померли 16 тисяч 563 особи. Про це повідомляється на сайті Центру системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джона Хопкінса (США).

Найбільше у світі смертей зафіксовано в Італії – 6077 осіб. У Китаї померли 3160 осіб протягом усього часу епідемії. Загалом у світі налічується 381 621 інфікованих. Одужали 101 806 людей.

Багато наших співвітчизників перебуває в Італії. Яка ситуація, що нині переживають наші земляки, ми дізналися з розповіді Інни Маліновської з Пулин, яка мешкає в італійському містечку Кастельново не Монті.

– На жаль, зараз Італія живе в пекельному страху. На вулицю можна виходити тільки в масці, не більше, як 200 метрів від хати, і ні з ким не контактувати. Якщо потрібно поїхати в магазин, в банк, на пошту або в аптеку, потрібно заповнити спеціальну декларацію, – розповідає Інна Маліновська. – Стоять по містечку блок пости, які зупиняють всі машини без винятку. Якщо не маєш доказів, що дійсно мусиш їхати по тій чи іншій справі – штраф 208 євро, можуть і посадити до тюрми на три місяці. Якщо, наприклад, кажеш, що був у магазині, то потрібно показати чек і покупки. Не можна їхати з однієї комуни в іншу (це як наші громади). Мій друг має свою ферму, тож він оформив пропуск з вказаною адресою, що має право їздити на роботу. Я особисто від 11 березня тільки 1 раз їздила за продуктами і чотири рази виносила сміття. До нас в будинок останній раз заходили гості 10 березня. Після того дня не бачу навіть сусідів. Люди хочуть жити. Тут інша психологія.

Організована безкоштовна доставка ліків і продуктів харчування волонтерськими організаціями. Є спеціальні телефони, по яких людина може зробити замовлення. Масок в продажу давно нема.

-Інно, чому, на Вашу думку, така ситуація з коронавірусом трапилася в Італії?

-Тут зразу все сприймалося як жарт або політична гра. Люди, в тому числі і я, були безпечні, не звертали увагу на попередження лікарів та влади. Коли були перші, поодинокі випадки, ми думали, що це все політична гра або звичайнісінький грип. Коли зрозуміли, було пізно. Дуже надіюсь, що наші люди віднесуться з розумінням та по можливості не будуть виходити з дому.

Хоча в Італії медична допомога на дуже високому рівні, та медики зараз просто безсилі. Уявляю, що буде, якщо в українські лікарні почнуть завозити по 300-400 чоловік на день, які не можуть самостійно дихати….Тоді буде не до жартів.

Інна Маліновська: “Це центральна вулиця Кастельново не Монті тиждень тому. Тут раніше було завжди дуже людно”

Ситуація в Італії дійсно дуже страшна. В моєму містечку Кастельново не Монті, регіон Емілія Романія, захворів навіть селищний голова. Тому що він до останнього знаходився на робочому місці. В нас містечко таке, як Пулини. Воно розташоване в горах, тому ніхто не подумав би, що біда прийде й сюди. На позавчорашній день померло вже три чоловіки, багато хворих. Вчора вранці сказали по телевізору, що померло ще два лікаря, то вже всіх разом 15.

Я зрозуміла, що це дуже страшно, коли захворів син моїх знайомих. У них своя автошкола, в яку я ходила. На щастя, він вилікувався. Я плакала від радості.

-Чи часто Ви спілкуєтеся з рідними та друзями з України, що б Ви хотіли їм сказати?

-Я спілкуюсь з батьками, сестрою і сином. Всіх прошу, вмовляю сидіти в хаті, обмежити спілкування до мінімуму, на вулицю виходити тільки в крайній необхідності та носити маску. Дотримуйтесь правил безпеки. Іншого виходу з цієї ситуації просто нема.

You cannot copy content of this page