Житомирська область,
смт Пулини
Сьогодні:
П`ятниця, 29 березня

Абетка по-пулинськи: журналісти створили алфавіт життя району

Наші журналісти підготували сюрприз і склали абетку життя Пулинського району. На кожну літеру алфавіту запропонували конкретну асоціацію. Тож читаймо та вивчаймо!

А – Альтанки

Поруч із трасою міжнародного значення «Київ-Чоп» знаходиться популярна зона відпочинку жителів району. Тут можна посидіти в компанії друзів і рідних у зручних альтанках, посмажити шашлики у спеціально відведених для цього місцях. Є також гойдалки для дітей.

Б – Базар

Щочетверга базар у райцентрі стає культовим місцем. Адже сюди масово з’їжджаються продавці та покупці не лише з усієї Пулинщини, а й з сусідніх районів. Місцеві мешканці жартують: якщо не бачив якусь людину багато років, то приходь на базар, і тут її обов’язково зустрінеш.

В – «Великолугівчанка»

Пулинщина славиться талановитими людьми. Доказом цього є народний вокальний ансамбль «Великолугівчанка» з села Великий Луг. Без виступів колективу не обходиться жодне велике свято у районі.

Г – Герої

Сергій Ковнацький із Пулин та Олександр Чернявський зі Сколобова, які загинули на Донбасі, захищаючи територіальну цілісність України. Ці хлопці стали прикладом мужності та патріотизму. Слава Україні. Героям слава!

Ґ – Ґрунти

Пулинщина – аграрний район, на родючих землях якого вирощують зернові та бобові культури  десятки сільськогосподарських підприємств. Саме ґрунти є одним із найбільших багатств Пулинського району.

Д – Дзвін

Величний дзвін знаходиться у селі Стара Олександрівка та є візиткою цього населеного пункту.

Дзвін було виготовлено у 1913 році в Німеччині. На той час на території Старої Олександрівки проживало багато німецьких колоністів. Сім’я одного з них не мала дітей. Тож щоб Бог почув його прохання стати батьком, сто років тому до села чоловік привіз дзвін.

Стародавній дзвін колись скликав людей для термінового оповіщення, під його звуки хоронили покійників. Такі дзвони були і в інших населених пунктах району, але зберегли тільки у Старій Олександрівці.

Е – Екопоселення

На території Курненської громади у селі Підлісне не так давно почали з’являтися екопоселення. Міські жителі, добровільно відмовившись від благ цивілізації, живуть на лоні природи у гармонії з нею.

Є – Єдина

Саме таким єдиним друкованим виданням Пулинського району є газета «Вісті», яка з 1935 року розповідає про життя краю.

 

Ж – Журавлі-колодязі

На подвір’ях жителів Пулинщини досі збереглися журавлі-колодязі. У декого вони нині є елементами дизайну обійстя. А люди літнього віку використовують їх за призначенням і набирають відрами воду.

З – Зернові культури

Зернові культури становлять найбільшу частку того, що засівають на полях аграрії Пулинщини. Зокрема на гербі району зображений колосок пшениці.

И – Индики

Жителі району – надзвичайно працьовиті люди. У своїх господарствах пулинські ґазди тримають корів, коней, свиней та багато птиці, зокрема индиків.

І – Інваспорт

Представники інваспорту району завжди у числі переможців змагань. Сергій Лебідь та Микола Фесенко гідно представляють Пулинщину і здобувають перемогу.

 

Ї – Їжак Микита

Дерев’яна фігура цієї тваринки приваблює до себе дітлахів у селищному парку. Їжак Микита – це герой дитячої сторінки районної газети «Вісті».

 

Й – Йошта

Сорт смачної ягоди усе більше саджають у садах жителі району.

 

 

К – «Колорит»

Зразковий хореографічний колектив «Колорит» постійно виборює перемогу на різних всеукраїнських і міжнародних конкурсах.

Л – Ліцей

У Пулинському професійному ліцеї понад 50 років здобуває освіту молодь Пулинщини та сусідніх районів.

М – Мирне

Невеличке село з цікавою мирною назвою знаходиться за 30 кілометрів від райцентру. Село – на межі зникнення, адже нині там мешкає всього 7 людей.

Н – Народні звичаї

Аматори народного мистецтва Пулинщини бережуть народні звичаї, зокрема щороку відзначають свято Івана Купала з дотриманням усіх обрядових дійств.


О – Острів кохання

Таку народну назву отримав шматок суші серед Яснополянського
ставка. Це місце оповите легендами і стало об’єктом для написання пригодницького роману «Подорож в інший світ».

П – «Пулинський млинець»

Обласний фестиваль народної творчості «Пулинський млинець» проходить щороку у червні. Його головним символом є найулюбленіший смаколик місцевих жителів – млинець з різними начинками.

Р – Равлики

У селищі є салон краси, у якому косметичні процедури на обличчі роблять за допомогою екзотичних равликів Ахатинів.

С – Самохідна артилерійська установка

Більше 30 років гордістю та візиткою Пулин біля Монумента Слави є самохідна артилерійська установка.

Т – Тарас Шевченко

Пам’ятник відомому поету розміщений у центрі Пулин. Збудований з ініціативи та за кошти активістів і громадськості району.

 

У – Унікальний

Приватний унікальний краєзнавчий музей розташований у селі Великий Луг. Його створив краєзнавець Дмитро Люшненко.

Ф – Футбол

Найпопулярніший вид спорту в районі – футбол. Від ранньої весни до пізньої осені відбуваються чемпіонати, у яких беруть участь футбольні команди.

Х – Хміль

Нині ці рослини вирощують у селі Івановичі. Хміль став елементом гербу Пулинського району.

 

Ц – Церква

У селі Івановичі знаходиться найдавніший, досі діючий храм району, який був збудований у 1695 році. В Івановицькій церкві сповідався М. Кутузов.

Ч – Чортоліси

Таку назву Пулини мали до ХVІ ст. Вперше поселення згадується в середині ХІІ ст. під назвою Чортоліси. У літописах зазначено, що існував так званий «Чортів ліс», звідки й походить назва поселення.

Ш – Швейна фабрика

Одним з найбільших роботодавців для жителів Пулинщини є швейна фабрика. Нині на підприємстві займаються виробництвом засобів захисту для медичних працівників.

Щ – Щорічний фестиваль колядок і щедрівок

Взимку в Пулинах вже десять років поспіль відбувається фестиваль колядок і щедрівок.

Ю – Юлянівка

Одне з перших сіл, яке зустрічається при в’їзді на територію Пулинського району по трасі міжнародного значення «Київ-Чоп». Колись Юлянівка славилася на весь район великими врожаями льону, картоплі, вирощуванням овець і корів, працював один із найбільших тракторних парків Пулинщини.

Я – Яремів ліс

Яремів ліс – лісовий заказник, на території якого налічується налічується близько 14 видів тварин, приблизно 80 видів комах  та 20 видів птахів. Площа заказника – 70 га.

 

You cannot copy content of this page